Raiffeisen banka podržala organizaciju austrijskog nacionalnog dana u BiH

29.10.2015. 09:33 / Izvor: Akta.ba
Raiffeisen banka podržala organizaciju austrijskog nacionalnog dana u BiH

Raiffeisen banka generalni sponzor tradicionalnog svečanog prijema koji je održan u Sarajevu povodom austrijskog nacionalnog praznika.

Raiffeisen banka generalni sponzor tradicionalnog svečanog prijema koji je održan u Sarajevu povodom austrijskog nacionalnog praznika.

"Pozdravljam dobre poslovno-ekonomske odnose i dugogodišnju saradnju između Bosne i Hercegovine i Austrije a koja se ogleda u visokim investicijama te u činjenici da je u prvoj polovini ove godine Austrija bila vodeći investitor u bh. privredu sa iznosom investicija od 111.9 miliona KM odnosno 35,6% ukupnih direktnih stranih investicija. Raiffeisen banka je članica Grupacije čije je sjedište u Austriji, a bh. tržište, na kojem je prisutna još od 2000. godine, smatra svojim domaćim tržištem. Banka već dugi niz godina podržava organizaciju svečanog prijema koji Austrijska ambasada priređuje povodom ovog praznika", izjavio je Karheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke u Bosni i Hercegovini.

Austrijska ambasada zajedno sa austrijskim predstavništvima u Bosni i Hercegovini, te austrijskom privredom i austrijskom Saveznom vojskom, za ovaj praznik priređuje svečanost kojoj su i ove godine prisustvovale zvanice iz svijeta politike, privrede i kulture u Bosni i Hercegovini.

"Bosna i Hercegovina se od 2015. godine nalazi na reformskom putu, koji je polučio prve rezultate i doveo zemlju jedan veliki korak bliže Evropskoj uniji. Austrija ima povjerenja u reformske snage i budućnost ove zemlje, kao pravne države, sa funkcionalnim pravosuđem  koje obuhvata sva lica i predmete, kao i u njen dalji pozitivni privredni razvoj. Odlučan nastavak reformskog puta vodi skorom podnošenju vjerodostojnog zahtjeva za pristupanje Evropskoj uniji. Austrija, kao i sve druge zemlje članice Evropske unije, će to odlučno podržavati", izjavio je Martin Pammer, ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini koji je imao ulogu domaćina ovog prijema.

Tokom večeri, gosti su imali priliku da čuju izvedbe Orkestra Srednje muzičke škole Sarajevo, Vojnog orkestra BH Oružanih snaga, Jazz Duo Sain Mus iz Beča, te Harmonikaškog quniteta Srednje muzičke škole u Sarajevu.

Povodom ovog značajnog historijskog datuma koji se obilježava 26. oktobra, širom svijeta se organizuju tradicionalni prijemi, te se označava proglašenje trajne neutralnosti Republike Austrije, čime je ova država dobila svoju nezavisnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti