Male hidroelektrane - velike mogućnosti za ulaganja

05.11.2015. 15:17 / Izvor: Akta.ba
Male hidroelektrane - velike mogućnosti za ulaganja

Investicije u ovih 40 MHE iznosile su oko 140 milijuna KM, od toga je 50 posto realizirano od strane bh. kompanija što pokazuje značaj daljeg razvoja ovih elektrana", kazao je Almir Ajanović iz kompanije Inter Energija d.o.o.

U zadnjih 10 godina u BiH je dodijeljeno oko 200 koncesija za izgradnju malih hidrelektrana (MHE). Od tog broja, prema riječima Almira Ajanovića iz kompanije Intrade energija d.o.o. Sarajevo, koja je jedna od prvih koje su izgradile ovakvu vrstu energetskih objekata 40 njih je već u pogonu, 40 je u fazi ozbiljnijeg razvoja i izgradnje dok je ostatak trenutno u statusu quo.  

"Od 60 MHE njih 40-tak je u privatnom vlasništvu, a ostale su u strukturi državnih elektroprivrednih društava. Ovih 40 MHE ima snagu od oko 50 MW i proizvodnju od 195 GWh. Investicije u ovih 40 MHE iznosile su oko 140 milijuna KM, od toga je 50 posto realizirano od strane bh. kompanija što pokazuje financijski značaj daljeg razvoja ovih elektrana", kazao je on.

Kao pozitivne pomake u ovoj oblasti u zadnjih nekoliko godina Ajanović navodi da je u oba eniteta došlo do poboljšanja zakona koji tretiraju ovu oblast i čime se, između ostalog, omogućila nova regulativa kada su u pitanju feed-in tarife odnosno zagaratirane otkupne cijene enegije.

Osim toga na bazi iskustva u izgradnji dosadašnjih MHE može se reći da danas postoje akumulirana iskustva kada je priprema i realizacija ovakvih projekta u pitanju tako da su neke greške koje su rađene na prvim objektima danas otklanjaju još u fazi pripreme projekta.  

Također, ocjenjuje da se može reći da postoji bolja podrška svih razina vlasti kada je u pitanju provođenje projekta koji se tiču MHE iako, navodi, postoji još mjesta za poboljšanje.  

Amir Kazić, predstavnik Agencije za promociju stranih investicija BiH (FIPA BiH), govoreći na konferenciji u Sarajevu, o tome zašto ulagati u naš elektroenergetski sektor, navodi da BiH ima povoljne feed-in tarife, a osim toga prema procjenama Svjetske banke, potražnja za električnom energijom u regiji u narednim godinama će biti dramatično povećana što je, navodi,  još jedan razlog za investore da se odluče uložiti svoje sredstva u BiH.

Navodi da našoj zemlji ide u prilog i to da ima veliki hidropotencijal. "BIH je osma u Europi po hidropotencijalu sa snagom od 6.000 megavata. Korisna snaga malih hidrolektrana je procjenjena na 1000 MW i tu je moguće izgraditi i proizvesti oko 3.500 gigvat-sati električne energije", kaže on.

Do sada su identificirani projekti od 300 MW malih hidroelektrana što je značajno za sve one koji žele ulagati u BiH. Osim hidroenergije spomenuo je da su potencijali vjetorenergije koji se procjenjuju na 2.000 MW od kojih će se 350 MW moći povezati na tranzicijsku mrežu do 2020. godine. Vrlo je značajan potencijala drvnog otapda od 1,5 milijuna kubnih metara, istaknuo je on. 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti