U Mostaru počeo program osposobljavanja za njegu starih osoba

12.11.2015. 13:02 / Izvor: Akta.ba
U Mostaru počeo program osposobljavanja za njegu starih osoba

U "Socijalno-edukacijskom centru" Mostar s nastavom su započeli polaznici obuke kroz "Program osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja starih osoba", priopćili su iz SEC-a

U "Socijalno-edukacijskom centru" Mostar s nastavom su započeli polaznici obuke kroz "Program osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja starih osoba",  saopćili su iz SEC-a

 Dobrodošlicu im je poželjela voditeljica SEC-a Mostar Tanja Raič Tarčuki zajedno s SEC-ovim trenerskim timom sastavljenim od više doktorica i medicinskih sestara.

 Tijekom prvog dana nastave polaznici su se međusobno upoznali, a voditeljica SEC-a podružnice Mostar ovom prigodom naglasak je stavila na njihove pojedinačne vještine, znanja i iskustvo koje će imati priliku razmijeniti učeći jedni od drugih tijekom procesa osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja starih i nemoćnih osoba.

"Većinski dio obuke čini konkretna praksa u više ustanova koju će polaznici proći nakon uspješno usvojenih teorijskih znanja i uvježbanih vještina u SEC kabinetu, dok će ih cijelo vrijeme obuke pratiti i mentorski voditi naš trenerski tim stručnjaka", kazala je Tanja Raič Tarčuki.

Kao i sa svim SEC trenerima, neovisno o primarnom stručnom polju djelovanja, i s ovim trenerskim timom SEC je intenzivno radio na usavršavanju po andragoškim standardima koji će svojim obrazovnim vještinama razviti buduće certificirane njegovatelje za stare i nemoćne osobe.

Program koji provodi Ustanova za obrazovanje odraslih "Socijalno-edukativni centar" Mostar, javno je važeći program nakon kojeg će polaznici dobiti certifikat i uvjerenje te pravo upisa novog zanimanja u radnu knjižicu.

SEC u Mostaru djeluje od 2013. godine, a pored programa za njegu starih osoba u ovoj podružnici provedeni su i "Program osposobljavanja za pružanje podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama" te "Program osposobljavanja za radne instruktore za osobe s invaliditetom".

Intenzivno radi i na razvoju kompetencija i vještina profesionalaca te pored ovih formalnih programa nudi i organizira i neformalne obuke.

Ustanova SEC nastala je u okviru projekta "Škola za socijalna zanimanja", koju su inicirali Caritasa Biskupske konferencije BiH i Caritasa Austrija, uz financijsku podršku Austrijske razvojne agencije, Caritasa Austria i Vlade Gornje Austrije, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti