Otvorena fabrika R-S Silicon u Mrkonjić Gradu, uloženo 41 milion eura

27.11.2015. 09:53 / Izvor: Akta.ba
Otvorena fabrika R-S Silicon u Mrkonjić Gradu, uloženo 41 milion eura
OTVORI GALERIJU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik grupacije "Metalege" iz Italije Gvido Duzi svečano su jučer u pustili rad Fabriku za proizvodnju silicijum metala "R-S Silikon" u Bjelajcu u opštini Mrkonjić Grad.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik grupacije "Metalege" iz Italije Gvido Duzi svečano su jučer u pustili rad Fabriku za proizvodnju silicijum metala "R-S Silicon" u Bjelajcu u opštini Mrkonjić Grad. Dodik je naglasio da je riječ o investiciji vrijednoj 41 milion evra, te da Fabrika trenutno zapošljava 112 radnika.

"Ovom investicijom ne samo da smo pokazali da smo spremni da privučemo investitore iz inostranstva i damo im određenu logistiku, nego i sposobnost da pratimo veoma visoko zahtjevne standarde u vezi sa davanjem radnih dozvola koje su morale da prate ovu investiciju", rekao je Dodik nakon otvaranja fabrike.

Prije otvaranja fabrike, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić uručila je investitoru upotrebnu dozvolu za probni rad.

Predavanjem upotrebne dozvole, kaže Dodik, završen je tehnološki proces izgradnje i počinje proces proizvodnje, i to u skladu sa najvećim standardima koji postoje u Evropi i svijetu jer je riječ o jednoj od najboljih tehnoloških fabrika ove vrste u svijetu.

"Republika Srpska je podržala i prepoznala potrebu da se ovako nešto napravi u ovoj opštini. U dijelu naših projekata i programa podrške industrijalizaciji, odnosno reindustrijalizaciji, svaki pojedinačni projekat ove vrste je dio ukupnog procesa i političkog cilja da se uspostavi povećana industrijska proizvodnja u Republici Srskoj", poručio je Dodik.

On je dodao da je to najbolji način za stabilan rast bruto domaćeg proizvoda, koji ove godine bilježi stopu rasta od gotovo dva odsto, što predstavlja ohrabrujući podatak.

"Mi imamo kontinuiran rast industrijske proizvodnje, koji će za ovu godinu biti 4,5 odsto, što govori da i pored ogromne galame koju možemo da čujemo, Republika Srpska ostvaruje svoje ciljeve ekonomskog razvoja i pokazuje sposobnost da održi stabilnost svog finansijskog sektora i da bude podrška podizanju i razvoju ovih investicija", istakao  je Dodik.

Dodik je napomenio da je nedaleko od ove fabrike u toku proširenje energetskih kapaciteta u Hidroelektrani "Bočac dva", kao i da su širom Srspke u toku ogromni projekti poput izgradnje auto-puta i Termoelektrane "Stanari", koja je počela sa radom, a koju su uložena ogromna sredstva.

"Već sada razgovaramo o novim investitorima, od Trebinja gdje je u planu gradnja dodatnih kapaciteta prehrambene industrije, do Novog Grada i Kozarske Dubice gdje su italijanski investitori zainteresovani za gradnju", rekao je Dodik.

Gvido Duzi, predsjednik grupacije "Metalege" iz Italije, koja je gradila Fabriku "R-S Silicon" naglasio je da će proizvoditi 16.000 tona metal silicijuma godišnje, te da će sva proizvodnja biti namijenjena izvozu.

"Metal -silicijum koji ćemo proizvoditi koristi se za potrebe medicinske i farmaceutske industrije, ali i građevinarstva i industrije metala", rekao je Duzi. Dodajući da će fabrika ukupno zapošljavati 120 radnika.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, rekla je da je Vlada čvrsto opredijeljena da obezbijedi ambijent privlačan za investitore, što pokazuje i ovaj projekat koji predstavlja ohrabrenje i podsticaj drugim investitorima da ulažu u Srpsku.

"Vlada i institucije Srpske podržali su inicijativu italijanske kompanije ''Metalege’''za otvaranje Fabrike ''R-S Silicon'' u Mrkonjić Gradu. Za realizaciju ovog projekta Vlada je obezbijedila devet miliona maraka koji se isplaćuju u tranšama, prateći faze i stepen realizacije projekta. Zahvaljujući ovoj investiciji omogućeno je novih 112 radnih mjesta", rekla je Cvijanovićeva .

Cvijanovićeva je istakla da ova investicija dokazuje da je prioritetni cilj Vlade Republike Srpske podrška privredi, zapošljavanju, povećanju izvoza, prenosu znanja i tehnologija, odnosno podrška ulaganjima koja će dovesti do poboljšanja konkurentnosti Republike Srpske na globalnom planu.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić istakla je da je fabrika u Bjelajcu ispunila sve tehničke uslove da počne sa radom.

"Ovako kompleksno postrojenje zahtijeva određeni rok za probni rad. Institut za ispitivanje materijala `Konstrukcije`, koji je vršio tehnički prijem ovog objekta, u svom izvještaju je konstatovao da su svi radovi izvedeni u skladu sa investicioni-tehničkom dokumentacijom i u skladu sa svim evropskim standardima uz poštivanje strogih normi zaštite životne sredine", rekla je Golićeva.

Prvi sekretar Ambasade Italije u BiH Ilarija Ranjoni rekla je da su mnoge italijnaske firme spremne da slijede primjer ''Metalegea'' i bankarske grupacije ''UniCredit'', koje sa uspjehom ulažu i šire poslovanje u BiH.

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić napomenula je da je ponosna što je fabrika napravljena na baš području ove opštine.

"Velika volja, želja i entuzijazam omogućili su da godinu i po dana nakon polaganja kamena temeljca imamo ovaku fabriku", rekla je Aničićeva.

Aničićeva je zahvalila Vladi Republike Srpske, kao i Gvidu Duziju što je više od 350.000 KM uložio u poplavljena područja, nevladine organizacije, škole i sportska udruženja, a posebno se zahvalila za nova radna mjesta.

Izgradnja i opremanje ove fabrike u Bjelajcu koštala je ukupno 41 milion eura, a projekat je realizovala italijanska kompanija "Metalege", i  jedna od najmodernijih fabrika za te namjene u svijetu, sa tehnologijom novije generacije koja neće zagađivati životnu sredinu.

Na projektovanju i izgradnji ove fabrike učestvovalo je 40 kompanija sa više od 350 radnika, a sva proizvodnja je namijenjena za izvoz na evropsko tržište.

Fabrika "R-S Silicon“ proizvodiće 16.000 tona metal silicijuma godišnje, koji se koristi za potrebe medicinske i farmaceutske industrije, ali i građevinarstva i industrije metala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti