Reaktiviran rad Slovenačkog poslovnog kluba

16.12.2015. 09:03 / Izvor: SRNA
Reaktiviran rad Slovenačkog poslovnog kluba

Preduzeća koja su na tržištu BiH šire svoje mogućnosti. Impresivan je podatak Centralne banke BiH da je Slovenija u prvom kvartalu ove godine bila prva po obimu ulaganja u BiH, istakao je Grmek.

Ambasada Slovenije organizovala je sinoć u Sarajevu poslovno prednovogodišnje druženje za predstavnike preduzeća sa slovenačkim kapitalom na kojem je i zvanično reaktiviran rad Slovenačkog poslovnog kluba.

Slovenački ambasador u BiH Iztok Grmek rekao je Srni da je za Sloveniju zajedničko tržište EU najznačajnije, ali i da odmah po važnosti slijedi region jugoistočne Evrope i BiH kao tradicionalni partner.

"Slovenija je jak trgovinski partner BiH, ali i BiH je za Sloveniju značajan partner. Slovenija je peti partner BiH u robnoj i trgovinskoj razmjeni i ako se tome dodaju i usluge vrlo smo blizu Italije koja je četvrti partner", naveo je Grmek.

On je napomenuo da slovenačke firme koje su uspješne na tržištu BiH nisu neka mala preduzeća koja su došla samo da zarade, već je riječ o poslovnim partnerima koji su tu prisutni više od 50 godina.

"Preduzeća koja su na tržištu BiH šire svoje mogućnosti. Impresivan je podatak Centralne banke BiH da je Slovenija u prvom kvartalu ove godine bila prva po obimu ulaganja u BiH", istakao je Grmek.

Govoreći o tome koliko je problem u vezi sa kompanijom "Tuš" uticao na imidž slovenačkih kompanija u BiH, Grmek je naveo da u strukturi od oko milijardu evra kolika je robna razmjena između dvije zemlje taj slučaj predstavlja kap u moru.

"Tu je napravljena velika šteta od jedne slovenačke kompanije. BiH ima pravne normative i pravosudni sistem koji će, nadam se, taj slučaj obraditi kako treba i što prije", dodao je Grmek.

Slovenački poslovni klub okuplja oko 50 kompanija koje su prisutne na tržištu BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti