Izabran ponuđač za gradnju mosta preko Save i autoputa

17.02.2016. 10:52 / Izvor: Avaz.ba
Izabran ponuđač za gradnju mosta preko Save i autoputa

Komisija sačinjena od članova Ministarstva prometa i komunikacija BiH te eksperti kompanije "Hrvatske autoceste" izabrala je ovaj konzorcij kao najkompletnijeg i najjeftinijeg ponuđača, koji ispunjava stroge zahtjeve tendera.

Međudržavni most Svilaj preko rijeke Save te dionice autoputa u Hrvatskoj i u BiH od Odžaka do granice, prema procjeni komisije, gradit će konzorcij kompanija „Viadukt" iz Hrvatske i „Hering" iz Bosne i Hercegovine, kazali su  za „Dnevni avaz" izvori iz državnog Ministarstva prometa i komunikacija.

Komisija sačinjena od članova Ministarstva prometa i komunikacija BiH te eksperti kompanije „Hrvatske autoceste" izabrala je ovaj konzorcij kao najkompletnijeg i najjeftinijeg ponuđača, koji ispunjava stroge zahtjeve tendera jednog od krucijalnih cestovnih projekata u BiH. Zvanično,kako se navodi,  informaciju još nije bilo moguće potvrditi.

Ovaj konzorcij poslao je na tender gradnje sjevernih vrata BiH ponudu od 26.992.707 eura. Iako je najjeftiniju ponudu za gradnju dionica i objekta dao konzorcij kompanija "Integral inžinjering" iz Laktaša i "Vektor-Integra iz Sarajeva 22.959.088 eura, ali nju je odbacila stručna komisija .

Također , kako saznaje "Avaz", još jedna niža ponuda konzorcija "Euroasfalt", ŽGP iz BiH i "Zagreb-montaža" iz Hrvatske  nije prihvaćena, navodno zbog nevažeće dokumentacije. Stroge zahtjeve komisije nije ispunila ni češka kompanija OHLŽS.

Stručna komisija je završila svoj dio posla , ali je potrebno da predstavnici Evropske investicijske banke (EIB), koja je kreditor projekta, daju zeleno svjetlo za uvođenje izvođača radova u posao.

Ovo je treći tender nakon što su prva dva propala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti