Tešanjski privrednici investiraju u izgradnju solarnih elektrana

19.02.2016. 09:22 / Izvor: Akta.ba
Tešanjski privrednici investiraju u izgradnju solarnih elektrana

FMERI objavio je obavještenje za javnost u kojem se stavlja na uvid devet novih zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, od kojih je čak pet iz Tešnja.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije objavilo je obavještenje za javnost u kojem se stavlja na uvid devet novih zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, od kojih je čak pet iz Tešnja.

Naime, kompanja „KOP I KO" d.o.o. Živinice, podnijelo je zahtjev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane „Križaljka 1", instalisane nazivne snage 10 kW i predviđene godišnje proizvodnje električne energije 13,00 MWh.

Firma „PIKSEL" iz Cazina podnijela je zahtjev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane „Piksel", instalisane nazivne snage 10 kW i predviđene godišnje proizvodnje električne energije 11,77 MWh.

 „Izgradnja Tojaga" Export-lmport Mostar, podnijelo je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane „Tojaga", instalisane nazivne snage 22,95 kW i predviđene godišnje proizvodnje električne energije 28,1 MWh.

FSE „Bljesak" Čitluk, Ivanka Sabljić, podnijela je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane „Bljesak", instalisane nazivne snage 23 kW i predviđene godišnje proizvodnje električne energije 31,5 MWh.

Privredno društvo „HIFA-Benz" d.o.o. Tešanj, podnijelo je, zahtjev za produženje energetske dozvoleza izgradnju solarne fotonaponske elektrane ,,HB 10-1" instalisane nazivne snage 10 kW i predviđene godišnje proizvodnje 10,70 MWh.

Također, privredno društvo „TIK" d.o.o. Jelah-Tešanj, podnijelo je, u zahtjev za produženje Energetske dozvole, za izgradnju solarne fotonaponske elektrane „TIK 1" instalisane nazivne snage 127 kW i predviđene godišnje proizvodnje 153,1 MWh.

Firma  „Inter" d.o.o. Tešanj, podnijelo je, zahtjev za produženje energetske dozvoleza izgradnju solarne fotonaponske elektrane „INTER IN 23-1" instalisane nazivne snage 20 kW i predviđene godišnje proizvodnje 24,3 MWh.

Privredno društvo „Kalim-Profil" d.o.o. Tešanj, podnijelo je zahtjev za produženje energetske dozvole, za izgradnju solarne fotonaponske elektrane „Kalim K23-1" instalisane nazivne snage 22 kW i predviđene godišnje proizvodnje 24,40 MWh.

Privredno društvo „Kalim" d.o.o. Tešanj, također je podnijelozahtjev za produženje energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane „Kalim K23-2" instalisane nazivne snage 22 kW i predviđene godišnje proizvodnje 24,40 MWh

Sve navedene kompanije su priložile potrebnu dokumentaciju u skladu s propisanom procedurom i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je prihvatilo njihove zahtjeve kao potpune.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti