Deset godina od potpisivanja CEFTA 2006 – rezultati i perspektive

25.03.2016. 10:29 / Izvor: Akta.ba
Deset godina od potpisivanja CEFTA 2006 – rezultati i perspektive

Cilj konferencije je upoznavanje privatnog sektora sa novinama u oblasti prekogranične trgovine koje će biti implementirane tokom ove godine.

Predstavnici Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine učestvovali su na konferenciji “Deset godina od potpisivanja CEFTA 2006 – rezultati i perspektive” koja je održana 23. marta 2016. godine u Podgorici, Crna Gora. Konferenciju je podržao Projekat “Implementacija CEFTA 2006 u cilju unapređenja internacionalizacije ekonomija jugoistočne Evrope” kojeg finansira Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ) posredstvom Unije privrednih komora Njemačke (DIHK). Pored predstavnika državih organa, akademske zajednice i privrede iz Crne Gore, učesnici konferencije su bili i predstavnici CEFTA sekretarijata, Međunarodnog trgovinskog centra, Međunarodne finasijske korporacije (IFC) i privrednih komora zemalja potpisnica Sporazuma.

Cilj konferencije je upoznavanje privatnog sektora sa novinama u oblasti prekogranične trgovine koje će biti implementirane tokom ove godine, te razmjena iskustava, analiza ostvarenih rezultata, kao i diskusija o problemima i nedostacima.

Ovom prilikom napominjemo da je na samitu premijera Zapadnog Balkana 2015. godine u Beču zaključeno da se potpiše CEFTA Dodatni protokol 5. To će dovesti do jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija u Regionu, koji će olakšati trazit i trgovinu kroz regionalno povezivanje svih graničnih službi u jedinstven informacioni sistem, kao i konkurentnosti nacionalnih ekonomija u Regionu.

Na konferenciji je predstavnik DIHK-CEFTA partnerskog projekta komora prezentirao aktivnosti svih partnera u Projektu tokom šest godina njegove realizacije. Realizovano su 122 aktivnosti (seminari, konferencije, sajamski nastupi, B2B sastanci, konsultantske usluge) na kojima je učestvovalo 6.255 učesnika sa ciljem ostvarivanja koristi malih i srednjih preduzeća koje nudi CEFTA sporazum, a time i povećanje prihoda i mogućnost zapošljavanja u regionu. U tim aktivnostima su privredne komore CEFTA zemalja imale aktivnu ulogu u implementaciji CEFTA sporazuma i kontinuirano povećavale svoju efikasnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti