Inovacija - put za zdraviji život

08.04.2016. 13:27 / Izvor: Akta.ba
Inovacija - put za zdraviji život

Implementacija ovog prijedloga bi osigurala dostupnost neophodne terapije mnogim pacijentima koji je trenutno ne mogu dobiti.

Povodom 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja, Udruženje inovativnih proizvođača podsjeća građane Bosne i Hercegovine da je, u saradnji sa relevatnim vlastima i udruženjima pacijenata, jedan od glavnih ciljeva za koje se Udruženje zalaže dostupnost novih, povoljnijih i boljih lijekova za sve pacijente podjednako na teritoriji cijele BiH.

U okviru toga, Udruženje se zalaže da se pristup inovativnim terapijama osigura upravo kroz uštede koje se ostvaruju kroz uvođenje generičkih lijekova ili nekim drugim finansijskim modelima sufinansiranja zdravstva. Model koji je izuzetno dobar i primjenjuje se gotovo svuda u svijetu je finasiranje kroz razne poreze i akcize, te u tu svrhu pozdravljamo akcije premijera i ciljeve Reformske agende vezano za djelimično finansiranje zdravstvenog sektora kroz izdvajanje sredstava iz akciza na duhan i alkohol.

Implementacija ovog prijedloga bi osigurala dostupnost neophodne terapije mnogim pacijentima koji je trenutno ne mogu dobiti.

Udruženje pozdravlja ovu inicijativu i nastojati će da kao dobar i pouzdan partner relevantnih ministarstava, zdravstvenih institucija i udruženja pacijenata osigurati transparentnu, kvalitetnu i efikasnu proceduru kreiranja liste lijekova, i time omogućiti istu dostupnost zdravstvenoj zaštiti i rani pristup najboljim i najsigurnijim lijekovima, cjepivima i medicinskim proizvodima.

Udruženje inovativnih proizvođača okuplja 13 inovativnih proizvođača lijekova prisutnih na bh. tržištu. To su AbbVie, Alcon, Bayer, Boehringer Ingelheim, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Novartis, Novo Nordisk, MSD, Hoffman la Roche, Pfizer,  Sanofi Aventis i Takeda. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti