Turska spremna povećati uvoz mesa iz BiH

11.04.2016. 08:20 / Izvor: Avaz.ba
Turska spremna povećati uvoz mesa iz BiH

U Turskoj je dogovoren daljnji izvoz crvenog mesa u kapacitetu od 6.000 tona rashlađenog i 1.000 tona termički obrađenog mesa, što omogućava da i dalje BiH dugoročno planira razvoj ovog sektora poljoprivrede.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ocijenio je višednevnu posjetu delegacije BiH Turskoj ove sedmice izuzetno uspješnom te, kako je kazao, potvrdom dobrih, kvalitetnih i prijateljskih odnosa između dvije zemlje.

Zvizdić je za "Avaz" otkrio da se razgovaralo i o novoj saradnji između "Turkish Airlinesa" i posrnulog "BH Airlinesa". Ranije se turska kompanija povukla iz posla sa bh. avioprijevoznikom, koji se nakon toga našao u velikim gubicima.

Zvizdić kaže da se otvaraju nove mogućnosti za naše proizvođače iz oblasti energetike, transporta, poljoprivrede, namjenske industrije, prehrambene industrije i turizma. Dobra je vijest da postoji spremnost turske strane da ranije dogovorene količine mesa za uvoz znatno i poveća.

"Dogovoren je daljnji izvoz crvenog mesa u Tursku u kapacitetu od 6.000 tona rashlađenog i 1.000 tona termički obrađenog mesa, što nam omogućava da i dalje dugoročno planiramo razvoj tog sektora poljoprivrede. Turska strana vrlo brzo bit će spremna da taj izvoz poveća i do 15.000 tona", naglašava Zvizdić.

Veoma značajne kontakte, kaže Zvizdić, ostvarila je federalna ministrica turizma i zaštite okoliša Edita Đapo. Također, kaže Zvizdić, Turska je BiH na raspolaganje stavila sva svoja trgovinska predstavništva u svijetu tamo gdje ih naša zemlja nema. Osim toga, u narednom periodu turske kompanije u BiH namjeravaju povećati svoju proizvodnju i povećati broj uposlenih, primjerice, u „Natronu" u Maglaju te u preduzeću „Soda So" Lukavac.

Ističe i da je Turska pokazala interes za proces privatizacije u BiH.

"Dogovoreni su i projekti i učešće na svim tenderima koji će biti objavljeni iz oblasti energetskog sektora, pogotovo iz sektora transporta i komunikacija vezano uz autoput i svakako će vrlo rado učestvovati u svim projektima privatizacije koje obavi Federalna vlada ili Vlada RS u narednom periodu", kaže Zvizdić, navodi "Avaz".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti