Balkansko tržište dobavljača interesantno njemačkim kupcima

13.04.2016. 13:47 / Izvor: Akta.ba
Balkansko tržište dobavljača interesantno njemačkim kupcima

Njemački investitori zainteresovani za ulaganje u BiH što govore i zvanični podaci CBBiH po kojim su njemačke direktne investicije krajem 2014. godine iznosile 326 mil. eura.

Njemački investitori zainteresovani za ulaganje u BiH što govore i zvanični podaci CBBiH po kojim su njemačke direktne investicije krajem 2014. godine iznosile 326 mil. eura.

"Interes s njemačke strane postoji, ali neophodno je da se Bosna i Hercegovina van granica ove zemlje prezentuje kao lokacija za investiranje i poslovanje, da ukazuje na potencijale, komparativne prednosti", kazala je za poslovni portal Akta.ba Lejla Hujić, PR Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK).

Pojašnjava kako jedan od načina predstavljanja njemačkim investitorima ili potencijalnim poslovnim partnerima mogu biti i informativni skupovi u okviru komorske mreže u Njemačkoj ili odlazak na njemačke stručne sajmove.

AHK je poznata u BiH kao neko ko spaja Njemačka poduzeća i dobavljače iz BiH, a prošle godine su bili dio Njemačke inicijative za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana, projekta koji se realizovao pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Njemačke.

"Cilj je bio da se na jednoj B2B konferenciji u Minhenu spoje njemački kupci sa odabranim dobavljačima sa Zapadnog Balkana. Konferencija je naišla na veliko interesovanje, održano je oko 500 sastanaka, a među učesnicima je bilo i 14 predstavnika bh. kompanija", kaže Hujić, pojašnjavajući kako su  oni vodili razgovore sa njemačkim uvoznicima iz srodnih proizvođačkih oblasti: mašinogradnje, metaloprerađivačke industrije, proizvodnje komponenata za autoindustriju, prerade plastike i gume, a prema njihovim izjavama, razgovori su bili uspješni.

"Prepoznali smo da balkansko tržište dobavljača pruža veliki potencijal za kupce iz Njemačke, te smo u saradnji sa Saveznom asocijacijom za upravljanje materijalima, nabavku i logistiku (BME) iz Njemačke i njemačkim vanjskotrgovinskim komorama (AHK) u regionu i ove godine pokrenuli sličan projekat, koji u junu ove godine predviđa B2B sastanke sa njemačkim kupcima u Dortmundu", kazala je Hujić, naglašavajući kako je trenutno sa njemačke strane preko 40 firmi izrazilo interes za učešće u projektu, a više informacija o uslovima za učešće bh. kompanija može se nači na web stranici AHK.

Prema istraživanjima AHK u BiH postoji 200 do 250 njemačkih firmi.

"Mi u našem članstvu imamo 130 članica od čega su ca. 50% firme sa njemačkim kapitalom. Te njemačke firme u BiH zapošljavaju oko 6.000 osoba, a neki od najvećih poslodavaca su kompanije Car Trim, Mann+Hummel, Tvornica cementa Kakanj, Volkswagen Sarajevo, ProCredit Bank, Graewe Tadiv, Hemofarm, Meggle, EMKA Bosnia i druge", zaključuje Hujić.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti