Osobama s invaliditetom u KS-u osigurati pomoć za razvoj biznisa

19.04.2016. 08:12 / Izvor: Akta.ba
Osobama s invaliditetom u KS-u osigurati pomoć za razvoj biznisa

Cilj projekta jeste pružanje podrške samozapošljavanju osoba s invaliditetom, odnosno njihovoj reedukaciji i osiguranju dodatnih vještina koje će im omogućiti zaposlenje odnosno samozaposlenje.

Osobe s invaliditetom u Kantonu Sarajevo, koje su kroz projekt njemačke nevladine oganizacije "Help" pokrenule ili namjeravaju pokrenuti vlastite mini-biznise, posjetila je danas ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović.

Cilj projekta jeste pružanje podrške samozapošljavanju osoba s invaliditetom, odnosno njihovoj reedukaciji i osiguranju dodatnih vještina koje će im omogućiti zaposlenje odnosno samozaposlenje.

Projekt menadžer Armin Adžović podvukao je da je projekt u završnoj fazi i njime je obuhvaćeno 30 korisnika, uključujući i tri udruženja, a za svakog od njih je doniran repromaterijal i oprema neophodni za pokretanje poslova, u pojedinačnoj vrijednosti 1.300 eura.

U zavisnosti od pokrenutih poslova ili bisnis ideja, za korisnike su organizirani raznovrsni vidovi edukacija, kao što su IT edukacija, edukacija heklanja i pletenja koja pojedinim učesnicima projekta već omogućava da svoje proizvode plasiraju na inostrano tržište u saradanji s partnerskim nevladinim organizacijama, kao i edukacija iz fizioterapije za slijepe i slabovidne osobe kako bi dobili certifikate za bavljenje tim poslom.

Adžović je napomenuo da je namjera da se projekt proširi i podrži i od drugih nivoa vlasti jer se pokazao izuzetno uspješnim.

Članica Udruženja oboljelih od mutipleskleroze i korisnica tog projekta Amela Rotgiser je dobila neophodne mašine i u svom stanu je pokrenula posao izrade nakita, tacni i drvenih kutijica dekupaž tehnikom.

"Član mog domaćinsta je osnovao obrt, tako da sam uspjela spojiti ugodno s korisnim. Nadam se da će nam organizacija 'Help' nastaviti pomagati, jer osobama s invaliditetom ova podrška mnogo znači", kazala je.

Edina Bašić je u ulici Vitomira Lukića broj šest na Stupu registrirala Udruženje za pomoć osobama s invaliditetom i namjera joj je da kroz njega pruža usluge fizioterapije za ove osobe, a dobila je neophodnu opremu za rad i želi  što prije pokrenuti rad Udruženja i primiti prve korisnike usluga.

Donirana sredstva iz tog projekta Udruženje "Oaza" također je iskoristilo za nabavku repromaterijala za izradu brojnih korisnih i ukrasnih proizvoda. Radionica je, kažu iz Udruženja, doživjela pravi procvat, organiziraju se prodajne izložbe a zarađena sredstva ulažu se za nabavku novih sredstava za rad.

Dautbegović je ocijenila da je riječ o projektu koji pruža konkretnu pomoć i podršku ovim najranjivim kategorijama društva zbog čega je važno osigurati nastavak njegove realizacije.

Najavila je da će Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, u skladu s raspoloživim mogućnostima, razmotriti načine finansijske, ali i svake druge podrške započetim aktivnostima, saopćila je Press služba KS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti