Svečano otvoren Kulturni centar Altindag-Visoko

25.04.2016. 07:34 / Izvor: Akta.ba
Svečano otvoren Kulturni centar Altindag-Visoko

Svečanom otvorenju prisustvovao je i direktor Turskog kulturnog centra ''Yunus Emre'' Mehmet Akif Yaman, a pored gostiju iz Republike Turske prisustvovao je velik broj predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti viših nivoa.

U Visokom je u petak svečano otvoren Kulturni centar Altindag-Visoko,čija izgradnja je finansirana od strane općine Altindag, Republika Turska.

Nakon polaganja cvijeća na Trgu žrtava Srebrenice, delegacija bratske općine Altindag se uputila prema Kulturnom centru, te su nakon intoniranja himne BiH i Republike Turske, Ambasador Republike Turske u BiH- Njegova exselencija - Cihad Erginay, Općinska načelnica Amra Babić, gradonačelnik Općine Altindag gosp. Veysel Tiryaki, pomoćnik načelnika Općine Altindag- Cebrail Aslan i direktorica JU ''Centar za kulturu i edukaciju Visoko'' Mensura Alibegović svečanim presijecanjem vrpce zvanično otvorili Kulturni centar Altindag-Visoko.

Svečanom otvorenju prisustvovao je i direktor Turskog kulturnog centra ''Yunus Emre'' Mehmet Akif Yaman, a pored gostiju iz Republike Turske prisustvovao je velik broj predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti viših nivoa, predstavnici Ambasada u BiH, međunarodnih organizacija, udruženja i prijatelja Visokog.

U okviru kulturno-umjetničkog programa nastupili su: Armin Muzaferija, Maestro Bartolomej Stanković, KUD''Visoko'', te turska pjevačica Ilkim, a predstavljeni su i radovi visočkih umjetnika iz Udruženja ''Galerija Likum 76'',skulpture sultana-djelo Edhema Gazdića, kaligrafski radovi –Mirze Mameledžije, te postamenti iz muzeja i udruženja ''Sumeja''na temu ''Bosanka soba''. Gosti su bili u u prilici pogledati stalnu postavku ''Otpor agresiji 92-95''.

Zgrada je poklon turske bratske općine Altindag iz Ankare,a sastoji se od kongresne dvorane za 450 osoba, dvije manje dvorane za multipleks kino, nekoliko kabineta za razne vidove edukacije, biblioteka, čitaonica i niz drugih popratnih sadržaja, te velikog prostora na vrhu pod staklenom kupolom za izložbe i druge vrste skupova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti