Edukativno-konsultantska kuća FINconsult: Održan 4. Međunarodni simpozij

30.04.2016. 10:50 / Izvor: Oslobođenje
Edukativno-konsultantska kuća FINconsult: Održan 4. Međunarodni simpozij

Finansijsko-računovodstvena i menadžerska profesija traba da bude ključni partner u izboru i provedbi ekonomskih reformi definisanih reformskom agendom za BiH.

Edukativno-konsultantska kuća FINconsult je 28. i 29. aprila 2016. godine, u hotelu Reumal u Fojnici, održala 4. Međunarodni simpozij na temu: "Uloga finansijsko-računovodstvene i menadžerske profesije u izboru i provedbi generalnog koncepta reformisanja bh. privrede".

Na otvaranju simpozija, u prisustvu brojnih gostiju te eminentnih stručnjaka iz oblasti ekonomije, prisutnima se obratio direktor edukativno-konsultantske kuće FINconsult, Doc. Dr Ismet Kalić koji je istakao da ova je tema simpozija iz razloga što bh. privreda prolazi kroz reformu, te da se nada da će teme prezentirane na simpoziju biti od velikog značaja i koristi za računovođe, revizore, finansijske menadžere, direktore, vlasnike preduzeća, članove upravnih i nadzornih odbora, članove odbora za reviziju, interne revizore, procjenitelje, inženjere na poslovima upravljanja kvalitetom i uvođenja standarda, kao i za sve zaposlene u privatnom i javnom sektoru na knjigovodstveno-računovodstvenim, finansijskim i menadžerskim poslovima.

Pored  Ismeta Kalića, prisutnima se obratio i načelnik općine Fojnica, Sabahudin Klisura, koji je, između ostalog, iskazao zadovoljstvo što je FINconsult i ove godine odlučio da mjesto simpozija bude u Fojnici, te se nada da će se ovakav vid saradnje nastaviti i u budućnosti.

Nakon gospodina Sabahudina Klisure, pristupilo se radu po sekcijama iz oblasti finansija, računovodstva, revizije, poreza, regulativa, menadžmenta, i informacionih tehnologija.

Prvo izlaganje o "Ulozi poslovne forenzike u izboru adekvatnog koncepta reformisanja bh. privrede" održao je prof. dr. Slobodan Vidaković. Nakon Vidakovića, svoje referate i profesionalna iskustva prezentiratiralo je više od 20 predavača iz: BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Između ostalih, svoje radove prezentirali su i direktor Porezne uprave FBiH, mr.sc. Šerif Isović na temu "Reforma poreznog sistema u FBiH", emeritus prof. dr. Jozo Sović na temu „"Poslovno znanje i ekonomsko blagostanje", doc.dr. Bojana Olgić Draženović iz Hrvatske na temu "Aktuelni problemi i mogućnosti oporezivanja finansijskog sistema u Republici Hrvatskoj", prof. dr. Džafer Alibagović na temu "Efaktivni trošak finansiranja uz valutnu klauzulu: Primjer CHF i USD", te prof.dr. Nenad Penezić iz Srbije na temu "Održiva konkurentnost preduzetničkog sektora-izazovi regormske agende bosanskohercegovačke privrede".

Na dvodnevnom simpoziju domaći i strani stručnjaci su ponudili i otvorili mnoštvo zanimljivih tema i kvalitetnih rasprava, na osnovu kojih je zaključeno da finansijsko-računovodstvena i menadžerska profesija traba da bude ključni partner u izboru i provedbi ekonomskih reformi definisanih reformskom agendom za BiH, te je potrebno iskoristiti domaća znanja i iskustava kako bi se uz podršku međunarodne zajednice osigurala provedba reforme koja će biti pretpostavka dugoročnom rastu BiH. Uloga finansijsko-računovodstvene i mendžerske profesije treba da bude u profesionalnoj podršci domaćim vlastima pri provedbi i implementaciji aktuelnih reformskih aktivnosti definisanih refomskom agendom.

Veliki broj pripadnika finansijsko-računovodstvene i menadžerske profesije je uzelo učešće na ovom simpoziju, čime je potvrđen kvalitet i korisnost simpozija koje organizuje FINconsult.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti