Njemačka za bh. turiste treća najatraktivnija destinacija

18.05.2016. 14:47 / Izvor: Akta.ba

Za bh. turiste u prošloj godini Njemačka je bila treća najatraktivnija destinacija sa 15 posto od ukupnog broja putovanja i odmah nakon Crne Gore i Hrvatske.

Za bh. turiste u prošloj godini Njemačka je bila treća najatraktivnija destinacija sa 15 posto od ukupnog broja putovanja i odmah nakon Crne Gore (22 ) i Hrvatske (17 posto), istaknuto je danas u Sarajevu na prezentaciji Regionalnog ureda Njemačke turističke zajednice.

Tijana  Đuričić, predstavnica Regionalnog ureda kazala je da su za bh. turiste najatraktivniji Berlin i Bavarska.

„Građani BiH u Njemačku putuju na odmor (26 posto), zbog posla (devet) i iz drugih razloga (64 posto).Njemačka  je kao turistička destinacija u Bosni i Hercegovini najpopularnija među mladima, s obzirom na to da polovina bh. gostiju ima između 15 i 34 godine, dok je turista srednje dobi bilo 37 posto, a starijih od 55 godina tek 14 posto“, istakla je Đuričić.

Na prezentaciji je iznesen i zanimljiv podatak, tj. da najveći broj turista iz BiH u Njemačku putuje osobnim automobilom, odnosno 36 posto, kombi prijevozom 32 posto i avionom 27 posto.

 Istaknut je i podatak da turizam u njemačkoj privredi doprinosi više od građevinarstva i automobilske industrije, te ovaj sektor zapošljava tri miliona radnika.

Što se tiče potrošnje bh. građana na putovanjima  istaknuto je da ona iznose prosječno 36 eura dnevno.

Đuričić je navela da je malo poznato da je Njemačka kao turistička destinacija na drugom mjestu u Evropi, iza Španije a ispred Francuske, sa 79,7 miliona stranih noćenja u 2015., što je 5,4 posto više u odnosu na godinu ranije.

Za 2016. Njemačka turistička zajednica je u središte svojih svjetskih marketinških aktivnosti stavila tematsku kampanju "Predivan odmor u srcu prirode u Njemačkoj", čiju suštinu čini više od 130 njemačkih parkova prirode.

Njemačka turistička zajednica uvela je novi viralni element, tražilicu odredišta www.germany.travel/enjoy, na kojoj se korisnik različitim mogućnostima filtriranja lako može snaći u turističkim profilima nacionalnih parkova prirode, te na mreži otkriti svoje omiljeno mjesto.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti