U RS-u godinama se vrši nelegalna eksploatacija šljunka

12.06.2016. 10:28 / Izvor: Fena
U RS-u godinama se vrši nelegalna eksploatacija šljunka

Sve to nepovoljno utiče na rad koncesionih preduzeća stvarajući im nelojalnu konkurenciju.

U Republici Srpskoj već godinama se vrši nelegalna eksploatacija određenih nemetalnih mineralnih sirovina i materijala iz vodotokova.

Sve to nepovoljno utiče na rad koncesionih preduzeća stvarajući im nelojalnu konkurenciju.

"Nelegalna eksploatcija uglavnom se odnosi na tehničko–građevinski kamen, arhitektonsko–građevinski kamen, šljunak, pijesak, geotermalnu vodu za potrebe banjskog liječenja, glinu i drugo ", upozorava se u izvještaju Komisije za koncesije RS-a o radu u prošloj godini.

Komisija po ko zna koji put napominje da je Zakonom o koncesijama, kao predmet koncesije definisano korišćenje javnog vodnog dobra, odnosno vađenje materijala iz vodotoka (šljunka, pijeska, kamena) prema Programu uređenja vodotoka i korišćenje vodnog zemljišta za realizaciju neke od privrednih djelatnosti ili za realizaciju drugih predmeta koncesije u skladu sa Zakonom o koncesijama.

Međutim, u proteklom periodu nisu preduzimane aktivnosti u pravcu uvođenja ove oblasti u koncesioni odnos (vađenje materijala iz vodotoka), odnosno da i dalje nema zaključenih ugovora o koncesiji.

U zemljama okruženja je sasvim drugačija situacija gdje postoji zaključeno nekoliko stotina ugovora.

Zakonom o vodama definiše se da je dislokacija i vađenje materijala u koritima i vodnom zemljištu, dozvoljena u obimu i na način kojim se uređuje korito i vodno zemljište, ili ako služi sprovođenju mjera zaštite, na osnovu izdatih vodopravnih akata.

"Na terenu imamo sasvim drugačiju situaciju tako da se ne vrši uređenje korita i vodnog zemljišta u dozvoljenom obimu, već se pod plaštom toga vrši nelegalna eksploatacija što apsolutno nije u skladu  s zakonskim propisima. Stoga se može reći da je to praktično nelegalna eksploatacija ili ukoliko postoje rješenja za vađenje materijala izdatih od strane javne ustanove „Vode Srpske“ Bijeljina zloupotreba istih", navodi se u izvještaju Komisije, koji će biti razmatran na narednoj redovnoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

Ukazuju i na neophodnost uvođenja ove oblasti u koncesione okvire radi eliminacije utvrđenih nepravilnosti, kao i daleko intenzivnije angažovanje inspekcijskih organa s ciljem sprečavanja i poboljšanja postojećeg stanja. 

Po informacijama s kojima Komisija raspolaže, nadležno ministarstvo lani nije preduzimalo značajnije aktivnosti na uvođenju ovog segmenta privređivanja u oblast koncesija, a rezultat svega toga je da i dalje nema zaključenih ugovora o koncesiji iz ove oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti