Bit će deblokirani računi domova zdravlja u RS-u

19.12.2012. 07:58 / Izvor: Glas Srpske
Bit će deblokirani računi domova zdravlja u RS-u

Poreska uprava Republike Srpske će na preporuku Vlade Srpske deblokirati žiro-račune 12 domova zdravlja i jednoj bolnici.

 

Poreska uprava Republike Srpske će na preporuku Vlade Srpske deblokirati žiro-račune 12 domova zdravlja i jednoj bolnici, i to bez obezbjeđenja duga na period od godinu. Rekao je ovo pomoćnik direktora Poreske uprave RS u Sektoru za upravljanje naplatom poreza Velimir Kukobat.- Poreska uprava će čim dobije zaključak Vlade RS izvršiti deblokadu računa zdravstvenih ustanova, dok će Ministarstvo finansija RS u međuvremenu donijeti rješenje o produženju rokova za izmirenje obaveza na period od godinu - istakao je Kukobat i dodao da zdravstvene ustanove trenutno Poreskoj upravi duguju oko 30 miliona maraka.

Vlada RS donijela je danas zaključak u kome se Poreskoj upravi preporučuje da se žiro računi deblokiraju domovima zdravlja u Milićima, Bratuncu, Srebrenici, Šekovićima, Han Pijesku, Čajniču, Novom Goraždu, Trnovu, Foči, Bileći, Trebinju i Gacku, kao i bolnici Nevesinje.

"Od osnivača zdravstvenih ustanova zatraženo je da analiziraju uzroke nastanka dugova po osnovu poreskih obaveza, preuzmu mjere radi njihovog rješavanja, te o tome obavijeste Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić rekao je da se do kraja godine očekuje tematska sjednica Vlade, na kojoj bi se trebali čuti konkretni prijedlozi na koji se način trajno mogu riješiti problemi koji imaju zdravstvene ustanove. Račun Doma zdravlja Gacko bio je blokiran zbog duga od 43.000 maraka za poreze, odakle je sa računa prinudno naplaćeno 13.000 maraka.

"Najveći problem naše ustanove je kredit koji imamo od prošle godine u iznosu od 300.000 maraka - rekli su ovom domu zdravlja. U Domu zdravlja u Bileći dug za doprinose", kako saznajemo mogao bi dostići 200.000 maraka, a doprinosi nisu uplaćeni već deset mjeseci. "Glas Srpske" ranije je objavio da hiljade zdravstvenih radnika zbog neuplaćenih doprinosa ne može da dobije ljekarsku pomoć, zbog toga što nema ovjerenu zdravstvenu knjižicu.

 Granulić je rekao da za rješenje problema zdravstvenih ustanova sindikat predlaže niz mjera. "To su povećanje izdvajanja opština za primarnu zdravstvenu zaštitu, uvođenje akciza na gorivo i cigarete, izdvajanje dijela novca iz osiguranja automobila, kao i uvođenje paušalne participacije koju bi plaćali svi građani", naglasio je Granulić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti