Vlada FBiH bi mogla sniziti cijenu za Sarajevo-osiguranje?

11.07.2016. 14:27 / Izvor: Federalna.ba
Vlada FBiH bi mogla sniziti cijenu za Sarajevo-osiguranje?

Cijena bi mogla biti niža za 10 posto u odnosu na posljednju cijenu po kojoj je Vlada prodavala svoj udjel, a to je 10,39 maraka po dionici.

Nakon dva neuspjela pokušaja prodaje udjela Vlade Federacije u Sarajevo osiguranju putem Sarajevske berze, postoji mogućnost da se cijena snizi za još 10 posto u odnosu na posljednju cijenu po kojoj je Vlada prodavala svoj udjel, a to je 10,39 maraka po dionici. Od uspješnosti prodaje dionica Sarajevo-osiguranja zavisi i prodaja dionica kompanija u kojima Vlada Federacije ima manjinski udio.

"Mi pogađamo pravu cijenu", tvrdi Drago Vrbić, v.d. direktora Agencije za privatizaciju FBiH, i dodaje kako je "očito da se ona ne sviđa manipulatorima".

"Mi smo očekivali da će biti prvo prodaja Bosnalijeka jer je odluka o tome bila donesena. Ovo je ionako bilo na brzinu. Mislim da ovo nije baš dobra poruka za ostale aukcije tako da teško očekivati da će prodaja ovih kompanija ići glatko", smatra Borivoje Simić, urednik portala Indikator.ba.

Ipak, u Agenciji za privatizaciju Federacije konstatuju da je cijena po dionici Sarajevo-osiguranja precijenjena i da, ukoliko ne bude uspješna prodaja putem berze, ići će se metodomneposredne pogodbe.

"Očito je da ga investitori i kupci toliko ne cijene", kaže Vrbić.

Neuspješnost prodaje kompanije kakva je Sarajevo-osiguranje ostavlja utisak da nismo na radaru investitora.

"Znamo da je u budžetu planirano 65 miliona od prodaje manjinskih udjela u ovoj godini. Dakle Vlada je te pare već uračunala od prodaje tih nekoliko kompanija", podsjeća Simić.

Vlada Federacije treba odlučiti na koji način i po kojoj cijeni će prodati udio u Sarajevo-osiguranju, jer najavljivanih svjetski respektabilnih kupaca nema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti