Adaptacija SSP-a nije uslov za kredit

12.07.2016. 10:33 / Izvor: Glas Srpske
Adaptacija SSP-a nije uslov za kredit

Parodi je izjavio da potencijalni program sa MMF-om ne uključuje konkretan uslov koji je povezan sa SSP-om.

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Francisko Parodi rekao je da adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ BiH i EU nije bila uslov za novi aranžman sa MMF-om.

On je za "Glas Srpske" izjavio da potencijalni program sa MMF-om ne uključuje konkretan uslov koji je povezan sa SSP-om.

"Širi ciljevi programa su potpuno usklađeni sa Reformskom agendom koje su institucije vlasti usvojile 2015. godine, uz podršku međunarodne zajednice", rekao je Parodi.

On je dodao da bi situacija u vezi sa aranžmanom mogla biti spasena ukoliko bi pismo namjere bilo potpisano u roku od nekoliko dana, ali ukoliko se odgodi potpisivanje na duži period, onda bi osoblje MMF-a i institucije vlasti najvjerovatnije morali revidirati makroekonomski scenario i pregovarati o novom pismu namjere.

"Ovaj proces bi trajao nekoliko mjeseci prije nego što bi Izvršnom odboru MMF-a bio upućen zahtjev da odobri novi program", rekao je Parodi i dodao da je trajanje pisma namjere vremenski ograničeno.

Do najave odgađanja kreditnog aranžmana MMF sa BiH je došlo jer premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić nisu potpisali već usaglašeno pismo namjere prema MMF-u.

Oni su svoj potpis uslovili potpisom na adaptaciju Sorazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je za zvaničnike iz Republike Srpske neprihvatljivo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti