Zakon o lokalnoj samoupravi KS teba biti donesen do kraja 2016. godine

14.07.2016. 09:04 / Izvor: Akta.ba
Zakon o lokalnoj samoupravi KS teba biti donesen do kraja 2016. godine

Zakon o lokalnoj samoupravi je jedan od sistemskih zakona koji, kako je predviđeno Akcionim planom Vlade KS za realizaciju Reformske agende.

Zakon o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo je jedan od sistemskih zakona koji, kako je predviđeno Akcionim planom Vlade KS za realizaciju Reformske agende za BiH, treba biti donesen do kraja 2016. godine. Misija OSCE-a u BiH i Ministarstvo pravde i uprave KS kao priređivač ovog Zakona, organizirali su jučer radni sastanak sa predstavnicima Grada Sarajeva, općina i općinskih pravobranilaštava kako bi kroz diskusije, sugestije i prijedloge došli do najboljih rješenja koja će urediti ovu oblast.

Nakon donošenja federalnog Zakona o principima lokalne samouprave 2007. godine kantoni su bili u obavezi svojim zakonima preciznije urediti funkcioniranje jedinica lokalne samouprave, njihove nadležnosti i međusobne odnose.

"Jedna od preporuka Evropske povelje o lokalnoj samoupravi jeste aktivno učešće jedinica lokalne samouprave u izradi ovog Zakona jer on treba uvažiti potrebe općina i Grada Sarajeva i na najefikasniji način regulisati raspodjelu nadležnosti između svih nivoa vlasti u Kantonu Sarajevo. Pri izradi Zakona treba voditi računa o provođenju presude Ustavnog suda FBiH iz 2010. godine", istakao je ovom prilikom Fermin Cordoba, šef Odjela u Misiji OSCE-a te dodao da Misija pozdravlja napore Vlade i Skupštine KS u unapređenju saradnje sa jedinicama lokalne samouprave koje prilikom izrade zakonskih propisa i iz drugih oblasti konsultuju širu javnost.

Sastanak u fokus je stavio neka pitanja o kojima  predstavnici općina i Grada smatraju da treba posebno voditi računa, kada su u pitanju njihova zakonska uređenja. Tu su pitanja razgraničenja nadležnosti općina i Kantona, Grada i općina u njegovom sastavu, potrebe boljeg uređenja funkcije mjesne zajednice. Odnose izvršne i zakonodavne vlasti u općinama, definisanje rokova izmjena ostalih propisa do kojih će, donošenjem ovog Zakona, morati doći.

Ministar pravde i uprave u Vladi KS Mario Nenadić je još jednom potcrtao opredjeljenje Ministarstva da željenom dinamikom nastavi pripremu i donošenje sistemskih zakona među kojima je i Zakon o lokalnoj samoupravi:

"Očekujemo da do kraja ove godine damo pravni okvir budućeg uređenja ove oblasti, kojem će svakako prethoditi još ovakvih značajnih konsultacija. Pred nama su i izmjene Ustava Kantona Sarajevo,  Ministarstvo je pripremilo radnu verziju Zakona, a zajedno ćemo nastaviti raditi na njoj. Sudske presude po ovom pitanju su jasne, imamo znanja i energije da dođemo do najboljih rješenja", poručio je ministar Nenadić sa današnjeg sastanka upriličenog u okviru priprema za donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti