Usvojena transportna strategija - BiH dobija 130 miliona eura

14.07.2016. 14:54 / Izvor: SRNA
Usvojena transportna strategija - BiH dobija 130 miliona eura

Jusko je naglasio da će ovim putem doći do zapošljavanja u cijeloj BiH od 1.500 do 2.000 radnika.

Ministar transporta i komunikacija u BiH Ismir Jusko izjavio je danas u Sarajevu da je Savjet ministara usvojio Okvirnu strategiju transporta u BiH za period 2016-2030. godina, čime su stvoreni uslovi za pristup BiH inicijalnim sredstvima u iznosu od 130 miliona evra.

Prema njegovim riječima, na ovaj način ispunjen je zahtjev Evropske komisije sa posljednjeg samita u Parizu da ova strategija bude donesena do 15. jula, inače bi BiH izgubila mogućnost apliciranja za bilo kakav projekat u narednih 365 dana.

Jusko je posebno zahvalio entitetskim resornim ministrima i ministru u Vladi Brčko distrikta na aktivnom učešću u donošenju transportne strategije u BiH.

"Prihvatili smo sve sugestije koje su došle sa bilo koje strane, tako da su sve strategije u BiH ukomponovane u jednu, što nam omogućava da apliciramo za buduće projekte u oblasti transporta", naveo je Jusko.

Prema njegovim riječima, ova sredstva su od sutra operativna, a u fokusu će biti izgradnja mostova na rijeci Savi kod Svilaja i Gradiške, kao i realizacija projekata Zenica Sjever, Luka Brčko, Mostar Jug i dio dionice auto-puta Banjaluka-Doboj.

Jusko je naglasio da će ovim putem doći do zapošljavanja u cijeloj BiH od 1.500 do 2.000 radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti