Krajina osiguranje rudnik zlata za Naveena Aggarwala i njegove kompanije

22.07.2016. 10:10 / Izvor: Akta.ba
Krajina osiguranje rudnik zlata za Naveena Aggarwala i njegove kompanije

Iz Agencije za osiguranje RS kažu da uvođenje vanredne uprave u Društvu ne mijenja činjenicu da Društvo ima dozvolu za obavljanje poslova osiguranja.

Ne stišava se priča oko Krajina osiguranja i njenog većinskog vlasnika Naveena Aggarwala Amerikanca indijskog porijekla koji se već neko vrijeme nalazi pod budnim okom istražnih organa i Agencije za osiguranje RS-a a sve zbog sumnji u brojne malverzacije prilikom poslovanju u ovom osiguranju.

I sada dok zaposlenici Krajina osiguranja traže pomoć od nadležnih institucija da se prekine nezakonito poslovanje, iz kompanije se na nelegalan način izvlače milioni maraka koji završavaju na računima njegovih kompanija .

Naveena Aggarwala je po podacima iz baze Akta.ba u posljednjih godinu dana osnovao četiri kompanije koje se bave skoro istim djelatnostima, New Technology Development d.o.o. Banja Luka čija je djelatnost Agencije za promociju, zatim Softver i nove poslovne tehnologije doo Banja Luka bavi se uslužnim djelatnostima u vezi s informacijskom tehnologijom i računarima kao i Innovative Technologies Balkan d.o.o. Banja Luka i Technology Investments holdings d.o.o. Banja Luka koja u svojoj djelatnosti ima organizaciju sastanaka i poslovnih sajmova.

Kako su pokazale dosadašnje analize i praćenja Agencije za osiguranje RS-a na ovim računima završio je novac Krajina osiguranja.

Problemi u ovoj kompaniji nastali su dolaskom spomenutog novog većinskog vlasnika, odnosno kada je on na nezakonit način i bez procedure, otkazao ugovor o radu 31 radniku i proglasio ih tehnološkim viškom. To možda i ne bi bilo toliko čudno da nije riječ o radnicima koji su nosioci osiguranja u ovom društvu.

Predsjednik Sindikata finansijskih organizacija Republike Srpske Miroslav Zečević na nedavno održanoj press konferenciji rekao je kako će se radnici Krajina osiguranja i Sindikat usprotiviti novom vlasniku ako je njegov jedini cilj da iz ovog društva bude izvučen kapital i rasprodata njegova imovina.

Nakon što je inspekcija rada izvršila kontrolu i utvrdila nezakonite radnje novog vlasnika naložila je da se u roku od 15 dana sporna rješenja stave van snage.

U srijedu je u Krajina osiguranje, Agencija za osiguranje RS-a uvela vanrednu upravu u društvu i imenovala Miroslava Lazendića za vanrednog upravnika.

"Vanredna uprava u Društvu će trajati tri mjeseca i za vrijeme trajanja vanredne uprave u Društvu prestaju sve nadležnosti i ovlašćenja uprave Društva, organa u Društvu koji vrši nadzor, kao i nadležnosti Skupštine akcionara Društva propisanih zakonom i Statutom Društva", rekli su iz Agencije.

Iz Agencije za osiguranje RS kažu da uvođenje vanredne uprave u Društvu ne mijenja činjenicu da Društvo ima dozvolu za obavljanje poslova osiguranja i da nastavlja sa redovnim poslovnim aktivnostima.

Sva sredstva Krajina osiguranja trenutno su zamrznuta do daljeg, zbog bojazni da bi Naveena Aggarwala i drugi akcionar iz Indije mogli da zatraže izvršenje kontroverzne presude Okružnog suda u Trebinju i podignu sa računa društva 5.800.000 KM.

Podsjećamo da je Krajina osiguranje koje je bilo u većinskom vlasništvu RS, krajem 2015. godine dokapitalizacijom promijenilo vlasnika, tako što su Naveen Aggarwal i Gupta Neete kupili emisiju akcija za blizu sedam miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti