Hercegovački vinogradari očekuju rekordan prinos

02.08.2016. 12:04 / Izvor: RTRS
Hercegovački vinogradari očekuju rekordan prinos

Ovogodišnji rod vinskih sorti grožđa, procjenjuje se na oko milion i dvjesto hiljada kilograma.

Tvrde da su dobili proljećnu bitku sa biljnim bolestima, ali dug sušni period primorao ih je da vinograde navodnjavaju, kako bi dobili i kvalitet i očekivane količine.

S obzirom na to da je grožđe već počelo da mijenja boju, od prije desetak dana u vinogradima Agrofina traje mobilno stanje. Nemaju mogućnost da na svih 165 hektara razvedu fiksne sisteme navodnjavanja, dok se ne realizuje novo rješenje za navodnjavanje cijelog Trebinjskog polja. Sušu pokušavaju da prebrode upotrebom mobilnih sistema, na stotinu hektara.

"Nedavno smo imali kvar na dvije pumpe, jednu smo uspjeli nekako da pokrpimo i stavimo u funkciju, a u idejnom projektu ta pumpna stanica egzistira kao rezervna varijanta", kaže direktor Agrofina, Dragan Anđelić.

Tokom proljeća, najviše novca vinogradari su utrošili u zaštitu vinograda. U nekim nasadima, u pojedinačnim slučajevima, pojavilo se, za sada, neizlječivo gljivično oboljenje ESKA. Јedini način borbe je eliminacija čokota. Dug i sušan period ne bi trebalo da donese obnavljanje biljnih bolesti na lastarima. Agronom Mihajlo Moro kaže da nema više mogućnosti za pojavu plamenjače i pepelnice.

Investiranje u vinograde, planirano je u iznosu oko dva i po miliona KM.

Ovogodišnji rod vinskih sorti grožđa, procjenjuje se na oko milion i dvjesto hiljada kilograma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti