Hankić: Radnici su uvijek vjerovali da se može spasiti Gredelj iz Dobošnice

15.08.2016. 08:13 / Izvor: Fena
Hankić: Radnici su uvijek vjerovali da se može spasiti Gredelj iz Dobošnice

Iz Željeznica FBiH su naveli da će kupovinom ove radionice za proizvodnju i opravku željezničkih vozila, u potpunosti ovladati održavanjem vlastitog kolskog parka.

Radnici "Gredelj-Revoma" iz Dobošnice uvijek su vjerovali da se ova firma može spasiti jer postoje potrebni kapaciteti da se nastavi s radom - izjavio je za Fenu potpredsjednik Sindikata ove firme Hamzalija Hankić.

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine u petak su objavile da su postale vlasnik pokretne i nepokretne imovine privrednog društva Gredelj Revom Dobošnica, koju je Porezna uprava Federacije BiH, kao zaplijenjenu imovinu, ponudila u postupak prodaje 9. augusta ove godine.

"Prošlo je 3,5 godine kako ne radimo i nemamo plate. Ne možemo vjerovati da ćemo ponovo ući u fabriku, početi raditi i živjeti od svog rada", dodao je Hankić.

Radnici "Gredelj - Revoma" iz Dobošnice žrtve su loše privatizacije i često su morali protestirati tražeći zarađene plaće i uplatu penzionog i zdravstvenog osiguranja.

Iz Željeznica FBiH su naveli da će kupovinom ove radionice za proizvodnju i opravku željezničkih vozila, u potpunosti ovladati održavanjem vlastitog kolskog parka i postati jedina željeznica u regionu koja u segmentu održavanja lokomotiva i vagona ne ovisi o vanjskim remonterima.

"Željeznice FBiH imat će višestruku korist od ovog projekta, jer se radi o dobro opremljenoj radionici-fabrici, sa izuzetno stručnim kadrovskim potencijalom. Iako u ugovoru nemamo tu obavezu, mi ćemo zaposliti dio najstručnijih i najsposobnijih kadrova i na taj način riješiti dugogodišnji problem radnika iz Dobošnice", izjavio je generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti