U Sarajevu se održava internacionalna radionica eMovie Academy

17.08.2016. 15:25 / Izvor: Akta.ba
U Sarajevu se održava internacionalna radionica eMovie Academy
OTVORI GALERIJU

Nakon teoretskog dijela vezanog za editovanje učesnici će biti u mogućnosti editovati filmove koje su snimili prethodnih dana.

U toku je peta internacionalna radionica pod nazivom eMovie Academy koju organizuje Udruženje studenata elektrotehnike Evrope EESTEC, Lokalni komitet Sarajevo.

Nakon ceremonije otvaranja koja je održana 13.8.2016. godine u prostorijama Networksa, participanti su počeli sa prvim dijelom radionice - teoretskim predavanjima. Održana su predavanja na teme “Historija i teorija filma”, “Pisanje scenarija i režiranje filmova” sa Hamzom Demirovićem kao predavačem i “Organizacija i produkcija filma” sa Ishakom Jalimamom. U narednim danima participanti će,podijeljeni u tri tima, snimiti svoje kratke dokumentarne filmove na simbolične teme: prošlost, sadašnjost i budućnost Sarajeva.

Nakon teoretskog dijela vezanog za editovanje koje će održati predavači koji su studenti Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Emrah Karahan i Amar Čivgin, učesnici će biti u mogućnosti editovati filmove koje su snimili prethodnih dana. Održan je i jedan soft skills trening - Team Building. Trening su održali EESTEC treneri - članovi našeg Lokalnog Komiteta Edita Milišić i Mirza Ohranović.

Osim akademskog dijela koji je usko vezan za film u čitavoj ovoj sedmici filma koja trenutno traje u Sarajevu, participanti ovogodišnje eMovie Academy radionice su do sada bili u mogućnosti obići  značajne znamenitosti našeg grada kao što su Žuta tabija, Begova džamija, Katedrala, Gazi Husrev-begov bezistan, Morića Han, Sahat kula, Vječna vatra i Baščaršija. Pored navedenog, imali su priliku i da probaju poznatu bosansku kafu, te bosanska kako slana tako i slatka jela.

Kao i svake godine, jedan dan internacionalne radionice izdvojimo kako bismo našim gostima pokazali još neke od prelijepih gradova naše domovine. Ovaj put smo iskoristili sunčanu nedjelju i zaputili se prema Hercegovini. Uživali smo u ljepotama Mostara, na obali hladne Neretve, ali nismo zaobišli ni divni Blagaj.

S obzirom da je vrijeme Sarajevo Film Festivala kada je naš grad u fokusu svjetske javnosti, te je domaćin mnogim velikim imenima iz filmske umjetnosti, želimo da i naši participanti osjete dašak Hollywooda. Tim povodom ih vodimo u Narodno pozorište, gdje će imati priliku prošetati crvenim tepihom, te pogledati projekciju filma "Humidity".

Ceremonija zatvaranja će se održati u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta u četvrtak, 18.8.2016. godine. Na ceremoniji će svim učesnicima i predavačima biti dodijeljeni Certifikati i Zahvalnice za učešće i doprinos koji su dali i ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti