Trebinje - grad koji mami investitore: Gradi se Hotel Moskva i Vrtovi sunca

23.08.2016. 13:47 / Izvor: Akta.ba
Trebinje - grad koji mami investitore: Gradi se Hotel Moskva i Vrtovi sunca

Radovi na Vrtovima sunca su počeli i izgradnja je uveliko u toku, a investitor je Trebinjac koji dugi niz godina živi u Italiji.

Grad Trebinje od 2012. godine doživljava procvat. Sve više je onih koji investiraju u ovaj Grad, a prema podacima APIF-a ovdje posluje 241 privredni subjekat. Ukupan broj zaposlenih na kraju 2015. godine bio je 8.171 lica - što je više u odnosu na 2014. godinu za 190 lica. Dominiraju proizvodne djelatnosti - energetika, trgovina, a tu je i turizam koji je u posljednje tri godine u ekspanziji. U posljednje vrijeme bilježe i poljoprivredni rast kao posljedicu napora Gradske uprave da obezbijedi uslove i pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

TURISTIČKI RAZVOJ

Ove godine najavljena je izgradnj Hotela Moskva, a prvi čovjek Grada Trebinje Slavko Vučurević za poslovni portal Akta.ba kaže kako je izgradnja hotela u Trebinju postala nužnost jer svi smještajni  kapaciteti u posljednje 3-4 godine u sezoni budu popunjeni.

To je svakako ističe posljedica turističkog razvoja Trebinja i otvorenosti koju su postigli za kratko vrijeme.

"Posjete su aktuelne i van sezone, pa je potreba za novim smještajnim kapacitetima i tada velika. Hotel Moskva je samo jedan od hotela koji se trenutno grade u Trebinju, a svi oni će doprinijeti boljoj turističkoj ponudi i sadržaju, te ugodnijem boravku brojnih posjetilaca u Trebinju", kaže Vučurević.

Osim Moskve radi se i na izgradnji Vrtova sunca i to je još jedan u nizu projekata koji će doprinijeti bogaćenju turističke ponude Trebinja. Radovi su počeli i izgradnja je uveliko u toku, a investitor je Trebinjac koji dugi niz godina živi u Italiji i koji je nedavno, u razgovoru sa gradoačelnikom , izrazio želju da svoj kapital uloži u Trebinje. Njegova ideja je kako pojašnjava gradonačelnik da Vrtovi sunca budu po ugledu na dubrovačke. Gradska uprava Trebinja je ovu ideju podržala.

Dva velika projekta o kojima se pričalo proteklih godina odnose se na izgradnju željezničke pruge Nikšić - Trebinje – Čapljina i Aerodrom u Trebinju.

Vučurević kaže kako bi regionalna pruga bila višestruko korisna za Trebinje. Međutim, aerodrom Trebinje, upravo poput Trebinje resorta, brze pruge i ostalih tzv. Projekata je samo predizborna fikcija.

POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA

U Trebinju se nekoliko projekata realizuje i zahvaljujući sredstvima iz IPA fondova, a jedan takav je projekat koji sprovode u saradnji sa crnogorskim Pljevljima. Radi se o projektu brendiranja trebinjskog vina i pljevaljskog sira. Nešto slično raditi će i u budućnosti, jer smo prepoznali potencijal u poljoprivrednoj proizvodnji, posebno kada su u pitanju autohtoni proizvodi.

"Nedavno smo otvorili i prvi Etno festival hrane i pića na kome su se predstavili domaći proizvođači u saradnji sa japanskom organizaciom 'Džajka'. Takođe smo oformili punktove na kojima ovi proizvođači mogu predstaviti i prodavati svoje proizvode", pojašnjava Vučurević, dodajući kako će se Trebinje i dalje razvijati u infrastrukturnom smislu, turističkom, privrednom - s naglaskom na poljoprivredni sektor.

E. Ko.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti