Otvoren regionalni sajam privrede, poljoprivrede i turizma Čelinac 2016.

16.09.2016. 18:07 / Izvor: Akta.ba
Otvoren regionalni sajam privrede, poljoprivrede i turizma Čelinac 2016.
OTVORI GALERIJU

Teme ovogodišnjeg Sajma su investicioni projekti energetskog sektora i sektora rudarstva, kao i zelene investicije.

Danas je u Čelincu počeo peti regionalni sajam privrede, poljoprivrede i turizma "Čelinac 2016.",  a održava se u organizaciji Opštine Čelinac i Razvojne agnecije ove Opštine.

Organizatori ističu da sajam od osnivanja bilježi konstantan rast izlagača iz svih privrednih oblasti. Namjera im je da u narednim godinama specijalizuju sajam za izlagače iz oblasti​: električne energije (kogeneracija, obnovljivi izvori energije,energetska efikasnost i rudarstvo)​;  građevinarstva (materijali i konstrukcije za građenje i izvođači radova)​ poljoprivrede (kooperantska poljoprivredna proizvodnja)​.

Teme ovogodišnjeg Sajma su investicioni projekti energetskog sektora i sektora rudarstva, kao i „zelene investicije“, regionalni energetski projekti kroz regionalnu saradnju, regionalno napredovanje, saradnja po modelu javno privatnog partnerstva.

''Obnovljivi izvori energije i ubrzani razvoj tržišta energije iz biomase, ali i energetska efikasnost, kao i novi pristup problematici finansiranja projekata i ESCO ugovori, biće aktuelne sajamske teme. Na Sajmu će se prvi put predstaviti i rudarstvo kao potpuno novo mjesto sajamskog okupljanja ove privredne grane od važnosti za BiH i region'', navode organizatori.

Momčilo Zeljković, načelnik Čelinca, je rekao da se sajam pokazao kao dobar za opštinu i da već tri godine bilježe porast broja zaposlenih.

"Imamo 560 novozaposlenih i ovaj sajam je samo jedan od detalja kojima želimo da stvorimo bolji poslovni ambijent. Trenutni broj zaposlenih je 4.000, a na birou je 1.500 ljudi, i ta broj se konstantno smanjuje", naglasio je Zeljković.

On je dodao da je Čelinac prepoznatljiv po najnižoj poreznoj stopi za gradnju stambenih i poslovnih objekata, te niskim komunalnim taksama i naknadama za građevinske rente zbog čega ima interesa za nove investicije.

Zeljković je naveo da su u Čelincu 672 samostalna poduzetnika i 508 privrednih subjekata.

Aleksandar Branković, direktor Razvojne agencije Opštine Čelinac, kaže da je sajam za ovu malu opštinu od velikog značaja jer pokazuje spremnost uprave da se radi na privlačenju investicija.

U sklopu sajma je organizovana i konferencija pod nazivom '' Mogu li lokalne zajednice privući investicije iz EU i dijaspore?“ 

Paralelno sa ovim sajmom održat će se sajam poljoprivrede na kome će se izlagači tj. poljoprivredni proizvođači i lokalne zajednice upoznati sa trenutnim projektima i dostupnim sredstvima za razvoj agrara i poljoprivrede.

Branković smatra da lokalne uprave mogu dosta postići na privlačenju investicija, ali da to zavisi i od toga na kojem geografskom području se nalaze. Smatra da Opština Čelinac ima geografsku povoljnost jer se nalazi u blizini Banja Luke, koja nije daleko od granice sa Hrvatskom , odnosno EU,  koju žele na svaki način iskoristiti.

Goran Račić, predsjednik područne Privredne komore Banja Luka, kaže da se sajam u Čelincu jedan od najznačajnijih sajmova na ovom području te da značajan dio firmi sa ovog područja izlaže na njemu. 

Sajam se zatvara sutra, a Izlagači se predstavljaju sa svojim proizvodima na površini od oko 1.600 kvadratnih metara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti