Preko BH Telecoma kompanijama u BiH dostupan Microsoft cloud portfolio

19.09.2016. 11:31 / Izvor: Akta.ba
Preko BH Telecoma kompanijama u BiH dostupan Microsoft cloud portfolio

Microsoft BiH i kompanija BH Telecom ozvaničili su saradnju za pružanje usluga u oblaku (Cloud).

Microsoft BiH i kompanija BH Telecom ozvaničili su saradnju za pružanje usluga u oblaku (Cloud), zahvaljujući kojoj će poslovnim subjektima dostupan biti Microsoft cloud portfolio- Office 365, Azure, OneDrive for Business, Enterprise mobility suite te CRM online. BH Telecom je prvi CSP (cloud solution provider) partner Microsfta u Bosni i Hercegovini, a više informacija o samoj ponudi korisnici će moći pronaći na njihovoj web stranici.

Računarstvo u oblaku, odnosno cloud, već nekoliko godina najveći je svjetski trend, a predviđa se da će tako će biti i u budućnosti. Očekuje se da će do 2020. godine svaka osoba imati 6 uređaja kao i da će se količina podataka u svijetu udvostručiti svake dvije godine do 2020.

'' Sve ove prednosti prepoznaju u sve većoj mjeri i kompanije u BiH i zajedno s našim dugogodišnjim partnerom BH Telecomom želimo portoflio naših alata za produktivnost i analitiku u cloudu, pružiti što većem broju kompanija te im tako olakšati i unaprijediti poslovanja. Model saradnje s telekomunikacijskim kompanijama pokazao se vrlo uspješnim i u drugim zemljama, a s obzirom da naša suradnja s BH Telecomom traje već deset godina, vjerujem da ćemo zajednički pomoći modernizaciji naše privrede“, rekao je Omar Krivošija, direktor Microsofta BiH.

 (Cloud) je jedan od svjetskih trendova koji utiču na transformaciju poslovnih modela jer danas kompanije ne moraju značajno kapitalno investirati da bi bile globalno prisutne. Kompanija BH Telecom pružat će korisnicima stručnu podršku u odabiru ali i korištenju punog potencijala Microsoft rješenja.

"Drago mi je da nastavljamo saradnju s Microsoftom pokretanjem zajedničkog projekta Microsoft Cloud Solution Provider (MCSP), koji omogućava pružanje usluga: Microsoft Office 365, Intune  - MDM, PowerBI, Dymanics CRM online i Enterprise Mobility Suite koji će uskoro biti dostupni korisnicima. BH Telecom planira ubrzo komercijalno plasirati Microsoft Office 365, kao prvu u nizu pomenutih usluga za svoje korisnike, a koja je značajna jer proširuje klasični Microsoft Office koji korisnici svakodnevno koriste na računarima.  Office 365 je skup usluga i servisa koji se koriste online i osnovne karakteristike su: mobilnost, dostupnost uvijek i svugdje, rad s bilo kojeg mjesta i s bilo kojeg uređaja. Za razliku od klasičnog Officea za koji je potrebna kupovina licence, ovaj program se „iznajmljuje“, odnosno njegovo korištenje će korisnici plaćati na mjesečnoj osnovi, a troškovi će biti neuporedivo manji uz veću produktivnost", izjavio je Sedin Kahriman, izvršni direktor BH Telecoma.

Microsoft BiH osigurat će BH Telecomu edukaciju prodajnog osoblja s fokusom na marketinške aktivnosti prema segmentu malih i srednjih kompanija, a BH Telecom će u ponudi imati i sve buduće cloud usluge. Korisnicima će dostupna biti najmodernija cloud rješenja koja će uticati na efikasnije poslovanje. Procjenjuje se da će vrijednost cloud tržišta do 2018. godine porasti na 200 milijardi dolara, a samo korištenje cloud aplikacija na 50 milijardi dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti