Ukinuta zabrana: BiH od sutra ponovno može izvoziti u Rusiju?

22.09.2016. 14:30 / Izvor: Akta.ba
Ukinuta zabrana: BiH od sutra ponovno može izvoziti u Rusiju?

Pitanje izvoza voća i povrća možemo smatrati završenim, odnosno zabrana će biti ukinuta danas ili sutra.

Pitanje izvoza voća i povrća možemo smatrati završenim, odnosno zabrana će biti ukinuta danas ili sutra, kazao je danas u Sarajevu Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Naglasio je kako je ruska strana pozitivno odgovorila, te ponudila Ministarstvu da potpiše protokol o saradnji u kojem ćemo definisati određena pitanja.

Ministarstvo je prema njegovim riječima pristalo i već danas u Vijeću ministara BiH pokrenućemo tu procuduru.

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba "Roseljhoznadzor" početkom augusta je uvela privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda. Potom je odobren dolazak ruske inspekcije u obilazak proizvođača i pogona u kojima se pohranjuje voće i povrće, a koji su u BiH boravili od 17. do 20. augusta.

Trenutno u BiH, već desetak dana borave predstavnici Federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije koji  obilaze domaće kompanije koje su se kandidovale za izvoz svojih proizvoda, među kojima su mljekari i kompanije mesne industrije.

Šarović kaže kako ćemo vidjeti kakav će da bude njihov izvještaj, a oni sutra završavaju posjetu.

Navodi kako oni posmatraju sistem u BiH, koliko je osposobljen komandni lanac, odnosno veterinarski sektor, laboratorije i da li to zadovoljava ruske standarde i sa druge strane gledaju kompanije da bi utvrdili kakvi su njihovi kapaciteti i da li su tako organizovane da zadovolje ruske standarde.

"Očekujem njihov završni izvještaj i nakon toga vidjećemo ko je prošao. Nadam se da će ih proći priličan broj", izjavio je Šarović, te dodaje kako će će vrlo brzo biti upućen zvaničan poziv inspekciji Ureda EU za hranu i veterinarstvstvo iz Dablina da dođu u BiH i obave kontrolu, preglede funkcionisanja državnog sistema kontrole i izvoznih objekata za proizvodnju pilećeg mesa, da bismo mogli izvoziti piletinu na tržište EU.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti