"Bh. voz" danas polazi na relaciji Sarajevo - Doboj

26.09.2016. 11:34 / Izvor: Fena
'Bh. voz' danas polazi na relaciji Sarajevo - Doboj

Riječ je o savremenom, brzom nagibnom vozu koji putnicima pruža izuzetan komfor i pogodnosti po uzoru na najsavremenije evropske vozove.

Željeznice FBiH (ŽFBiH) danas zvanično puštaju u željeznički putnički saobraćaj "talgo" vozove koji će zasad saobraćati na relaciji Sarajevo – Doboj, potvrđeno je Feni u ŽFBiH.

Riječ je o savremenom, brzom nagibnom vozu koji putnicima pruža izuzetan komfor i pogodnosti po uzoru na najsavremenije evropske vozove, a dobio je ime "Bh. voz".

"Bh. voz" će iz Sarajeva polaziti u 16.28 sati, a dolazak u Doboj bit će u 19.35 sati, dok je polazak voza iz Doboja u 03.49 sati, a dolazak u Sarajevo u 06.53 sati. Cijene karata će ostati iste, a uvećane će biti za cijenu rezervacije.

Stanice na kojima će voz primati putnike su Sarajevo, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj i Doboj.

Na ovoj relaciji bit će omogućeno i putnicima iz Tuzle koji putuju za Sarajevo i obratno, da imaju kvalitetnu konekciju u Doboju na "Bh. voz", čime bi se praktično i Tuzla uključila u ovaj projekt.

Kapacitet "Bh. voza" je 237 sjedišta (200 sjedišta II, 36 sjedišta I razreda i jedno sjedište za osobe s invaliditetom).

Planirano je da se trenutno usaglašena linija produži i do Banje Luke. Po završetku remonta tzv. "južne pruge", planirano je uvođenje "Bh. voza" i na relaciji Sarajevo-Mostar-Čapljina, a u ljetnjem periodu i na relaciji Sarajevo-Ploče. U toku su pregovori sa Hrvatskim željeznicama da se "Bh. voz" uvede i na međunarodnoj liniji Sarajevo-Zagreb.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti