KCUS odgovorio na neutemeljene napade Ljekarske komore

05.10.2016. 17:15 / Izvor: Akta.ba
KCUS odgovorio na neutemeljene napade Ljekarske komore

Ljekarska komora KS prezentirala je javnosti neutemeljenje optužbe na rad menadžmenta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Ljekarska komora KS prezentirala je javnosti neutemeljenje optužbe na rad menadžmenta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), na način da je u KCUS ugrožen rad ljekara, te da se nad njima vrši mobing, blokirajući uplatu sredstava za članstvo u Ljekarskoj komori KS, što ovim putem žele demantirati. S tim u skladu danas je u Institutu za NIR održana press konferencija, kojoj su prisustvovali ljekari KCUS, članovi Ljekarske komore KS.

Prof. dr. Enra Suljić, v.d. direktorica discipline za nauku i nastavu, kazala je kako su na KCUS-u željeli znati kako se troši novac koji uplaćuju Ljekarskoj komori te za šta on služi.

"Ponukani inicijativom naših kolega koji su tražili da se očitujemo na istupe dr. Dragana Stevanovića, predsjednika Upravnog odbora Ljekarske komore KS i drugim politikanskim istupima članova Komore, tražili smo da iskažemo svoje stavove. Nismo zadovoljni načinom na koji smo prezentirani i onima koji se predstavljaju kao predstavanici svih ljekara. Najviše nas je pogodilo kada smo čuli da mi ugrožavamo ljudske živote i sudbine te smo željeli znati na koji način istupa predsjednik Upravnog odbora KCUS-a u Ljekarskoj komori. Neutemeljeni su svi istupi o finansijskom stanju u KCUS-u i tražit ćemo održavanje Skupštine ljekara KS o odabiru našeg predstavnika", kazala je prof. dr. Enra Suljić.

Prof. dr. Mirza Dilić, član Upravnog odbora KCUS-a, kazao je da je u maju iznesena neistina kada je rečeno da KCUS na neadekvatan način zbrinjava pacijente.

"Od Ljekarske komore smo 17. i 24. maja tražili da raščistimo slučaj i riješimo problem zbog javnosti, a odgovor još uvijek nismo dobili. Zato želimo vanrednu skupštinu Ljekarske komore da bi se izabralo novo rukovodstvo i da bi stvari bolje funkcionisale. Za sve ljekare u KS želimo bolje uslove, da se usvoji finansijski izvještaj kako bi KCUS znao gdje ide novac koji dajemo Ljekarskoj komori", rekao je prof. dr. Dilić.

Prof. dr. Edo Hasanbegović, v.d. discipline za zdravlje djeteta, negirao je navode da su životi pacijenata ugroženi zbog nedostatka osnovnih sredstava za rad.

"Nijedno dijete nije ugroženo. Stojimo iza svih riječi koje kažu naši predstavnici i ne želimo da se naše klinike prozivaju", rekao je prof. dr. Hasanbegović.

Dr. Sead Lačević uposlenik Klinike za plastičnu hirurgiju KCUS, istako je da ljekari traže da njih predstavlju ljudi koji su radno aktivni, a ne penzioneri.

"Izdvajamo mjesečno 10 KM za članstvo u Komori. To je za 15 godina milion KM. Gdje je taj novac? Ne znam da li iko zna gdje je taj novac i gdje se troši!? Kome Komora podnosi izvještaj? Nismo za to da nas vodi pet penzionera, već radno aktivni ljekari koji će kvalitetno učestvovati u radu Komore", poručio je Lačević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti