Udruženje poslodavaca pozdravlja prodaju dionica Vlade FBiH u Bosnalijeku

08.10.2016. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Udruženje poslodavaca pozdravlja prodaju dionica Vlade FBiH u Bosnalijeku

S ovakvim malim udjelom dionica, kako se navodi, Vlada FBiH bi po devidendama čekala desetke godina na povrat uloženog kapitala.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović smatra da je Vlada FBiH učinila pravi korak prodajom svog udjela u Bosnalijeku.

"Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je putem Sarajevske berze u četvrtak  prodala svoj udio u sarajevskoj farmaceutskoj kompaniji Bosnalijek. Udjelom dionica od samo 19,26 posto u Bosnalijeku, Vlada Federacije BiH nije mogla značajno uticati na poslovanje ove kompanije, niti na privlačenje investicija", navodi se u saopćenju Udruženja poslodavaca FBiH.

S ovakvim malim udjelom dionica, kako se navodi, Vlada FBiH bi po devidendama čekala desetke godina na povrat uloženog kapitala, međutim, ovim potezom ostvarit će se poticaj razvoja tržišta kapitala.

Također, Smailbegović pozdravlja prodaju manjinskog udjela dionica Vlade FBiH u Fabrici duhana Sarajevo (FDS).

"Tom prodajom Vlada FBiH zaradila je oko 40 miliona KM, a dolaskom velikog investitora i strateškog partnera, kakav je British American Tobbaco, FDS će profitirati ulaganjem u druge sektore i razvijanjem novih poslovnih modela s ciljem povećanja prihoda", dodaje se u saopćenju.  

Kroz privatizaciju, smatra Smailbegović, moguće je svojevrsno restrukturiranje kompanija, jer dobit od prodaje može poslužiti za dalje investiranje, otvaranje novih radnih mjesta i obnovu cjelokupnog sistema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti