EBRD priprema kreditnu liniju za povećanje mjera energetske efikasnosti

17.10.2016. 16:32 / Izvor: Akta.ba
EBRD priprema kreditnu liniju za povećanje mjera energetske efikasnosti

EBRD priprema novu povoljnu kreditnu liniju za povećanje mjera energetske efikasnosti u objektima individualnog i kolektivnog stanovanja.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić razgovarala je sa šefom kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH Ianom Brownom o mjerama za povećanje energetske efikasnosti, kao jednom od načina za ukupno smanjenje potrošnje energije. 

EBRD priprema novu povoljnu kreditnu liniju za povećanje mjera energetske efikasnosti u objektima individualnog i kolektivnog stanovanja, koja će biti plasirana preko komercijalnih banaka, a korisnici bi bile zainteresovane zajednice etažnih vlasnika čiji bi organi donosili odluke o kreditnom zaduženju, kao i vlasnici individualnih stambenih objekata. 

Golić je istakla da je neophodno raditi na podizanju svijesti javnosti o značaju povećanja mjera energetske efikasnosti te da Ministarstvo ulaže napore da građanima prezentuje podatke da se svako ulaganje u ove mjere veoma brzo isplati kroz ostvarene uštede za utrošenu energiju, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a. 

Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi i o mandatnom pismu o operativnom i finansijskom restruktuiranju "Toplane" Banja Luka, koje su potpisali EBRD i Grad Banja Luka. 

Prema navodima predstavnika EBRD-a, realizacija ovog posla očekuje se početkom naredne godine, a podrazumijeva investicije u modernizaciju "Toplane" i prelazak s fosilnih na obnovljive izvore energije, a kako je Brown istakao, EBRD će pomoći i u drugim važnim segmentima koji opterećuju banjalučku Toplanu.

Golić je istakla da je rješavanje problema banjalučke "Toplane" goruće pitanje, ne samo s aspekta poslovanja ovog preduzeća, nego i kvaliteta isporuke toplotne enegrije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti