Prvi kompresor Atlas Copca proizveden na svijetu stigao u konjički Igman

11.11.2016. 09:02 / Izvor: Akta.ba
Prvi kompresor Atlas Copca proizveden na svijetu stigao u konjički Igman

Atlas Copco BH, vodeća svjetska kompanija za rješenja održive produktivnosti, predstavila se ove godine na sajmu RENEXPO.

Atlas Copco BH, vodeća svjetska kompanija za rješenja održive produktivnosti, predstavila se ove godine na sajmu RENEXPO održanom 9. i 10. novembra u Sarajevu.

Armin Kremo, direktor firme Atlas Copco BH, kazao je u izjavi za portal Akta.ba da su i ove godine uzeli učešće na sajmu kao predstavnici švedske industrije.

"Kada je u pitanju energetska održivost, Atlas Copco nastoji svake godine izbaciti nešto novo, inovativno i što je progresivno po pitanju uštede energije", navodi on.

Ove godine su naglasak stavili na uštede u kompresorskom dijelu, a ono što ih izdvaja na tržištu od konkurencije jeste jedinstven proizvod koji dolazi iz ove kompanije.

Atlas Copco je ove godine lansirao jedinstven proizvod na svjetskom tržištu, a radi se o kompresorima sa elektromotorima sa permanentnim magnetom, koji automatski štede prostor jer su daleko manji u odnosu na standardne motore. Uz to je implementirana tehnologija frekfentne regulacije tj. promjenjiv broj obrtaja na motoru, tako da takav kompresor štedi 35 – 50 posto energije u normalnim režimima rada", pojasnio je Edin Kadrić, inžinjer kompanije.

Dodaje da su takvi kompresori pogodni za fabrike koje rade tri smjene, te da se takav kompresor odnosno investicija, otplati već poslije godinu dana.

Ono što je zanimljivo jeste da je BiH prva u svijetu u koju je stigao ovaj kompresor.

"Prvi takav kompresor u svijetu, serijskog broja 0001, prodan je konjičkom Igmanu, tako da je uprava ove kompanije prepoznala ovaj kvalitet koji vrijedi", kaže nam on.

Dodaje da su pored kompresora proizveli i nove serije sušača I filtera. "Recimo do sada su svi proizvodili grubi I fini filter, a mi smo ih objedinili u jedan radi pada pritiska što, u zavisnosti od postrojenja, opet donosi velike uštede na godišnjem nivou", pojašnjava Kadrić.

Kada je riječ o projektima u rudarskom segmentu Atlas Copco je skoncentrisan na rudnike uglja, boksita i otvaranje novih ležišta gdje su uglavnom prisutni sa svojom opremom.

"Također, prisutni smo i u građevinskom sektoru, posebno u tunelogradnji jer imamo bušilice za bušenje tunela. Konstantno smo u kontaktu sa našim kupcima, firmama koje izvode radove na Koridodu Vc, radimo podršku servisnu kao i opskrbu rezervnim dijelovima i to je bilo najaktuelnije ove godine bilo", naglašava Kremo, ističući da su bili angažovani na izgradnji tunela 1. Mart , a uskoro očekuju i početak izgradnje Tunela Počitelj.

Inače, kompanija pruža usluge klijentima u više od 180 zemalja s proizvodima i uslugama usmjerenim na produktivnost, energetsku efikasnost, sigurnost i ergonomiju.  Grupa pruža usluge klijentima ponudom inovativnih kompresora, vakuumskih rješenja i sistema za pročišćavanje zraka, građevinske i rudarske opreme, električnih alata i sistema za sklapanje. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti