Uvođenje akcize na naftu garantira nastavak kreditnih aranžmana sa MMF-om

17.11.2016. 13:01 / Izvor: Akta.ba
Uvođenje akcize na naftu garantira nastavak kreditnih aranžmana sa MMF-om

Naglašeno je da treba uložiti dodatni napor da se osigura usvajanje ovih zakonskih rješenja u oblasti trošarina u Parlamentranoj skupštini BiH.

Ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministri financija Federacije BiH i Republike Srpske Jelka Milićević i Zoran Tegeltija održali su jutros zajednički sastanak s Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođenom Nadeemom Ilahijem.

Sasatanak s ministrima financija održan je u okviru posjeta Misije MMF-a, koja obavlja prvi pregled, nakon što je odobren novi aranžman i isplaćena prva tranša entitetima.

S obzirom na to da su ministri financija ujedno i članovi Upravnog odbora Uprave za neizravno/indirektno oporezivanje (UNIO) BiH, jedna od tema razgovora bila je izmjena Zakona o akcizama u BiH, gdje je naglašeno da je dobro rješenje uvođenje namjenske akciza na naftu i naftne derivate od 15 feninga po litru za izgradnju autocesta i cesta u BiH, što garantira nastavak ugovorenih kreditnih aranžmana za ovu namjenu.

Naglašeno je da treba uložiti dodatni napor da se osigura usvajanje ovih zakonskih rješenja u oblasti akciza u Parlamentranoj skupštini BiH, te da se riješe pitanja poravnanja među entitetima po osnovu indirektnih poreza.

Ministri financija informirali su članove Misije MMF-a o aktivnostia koje su u tijeku u pogledu usvajanja proračuna za iduću godinu i nastavku provođenja mjera štednje u javnoj potrošnji.

Na sastanku je istaknuto da dobra suradnja među ministarstvima financija zahtjeva i podršku ostalih institucija izvršne i zakonodavne vlasti kako bi se osigurala sustavna rješenja u oblasti financijske i fiskalne stabilnosti.

Misija MMF-a boravit će u BiH od 9. 11. do 22. 11. 2016. godine u okviru prvog pregleda nakon što je isplaćena prva tranša od oko 150 milijuna KM, a ukupna vrijednost novog kreditnog programa  je oko milijardu KM.

Sugovornici su se složili da je nužno nastaviti provođenje strukturalnih reformi na svim razinama vlasti u BiH, kao i programe s međunarodnim financijskim institucijama koje daju potporu reformskim procesima, poput Svjetske banke, ali i Europske unije.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti