Značajno usvajanje izmjena zakona o udruženjima i fondacijama

23.11.2016. 09:08 / Izvor: Akta.ba
zakon

Novim zakonom značajno se pooštravaju kriteriji za osnivanje udruženja i fondacija i uspostavljaju strogi mehanizmi kontrole njihovog rada.

U Ministarstvu pravde BiH ocjenjuju značajnim usvajanje izmjena i dopuna Zakona o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine, koji su na današnjoj sjednici podržali delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić je izjavila Feni da se izmjenama zakona propisiju odredbe za transparentniji rad i unapređenje sistema prevencije u radu nevladinih organizacija, u borbi protiv sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

"Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH provode se preporuke Komiteta Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval)", navodi Bakić.

Dodaje da se novim zakonskim prijedlogom značajno pooštravaju kriteriji za osnivanje udruženja i fondacija i uspostavljaju strogi mehanizmi kontrole njihovog rada i poslovanja, te obavezuju nevladine organizacije da Ministarstvu pravde podnose godišnje finansijske izvještaje radi objavljivanja na web stranicama Ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti