"Škola budućnosti" stigla u Hercegovačko-Neretvanski kanton

23.11.2016. 10:48 / Izvor: Akta.ba
'Škola budućnosti' stigla u Hercegovačko-Neretvanski kanton

Prvi put na području Hercegovačko-Neretvanskog kantona bit će implementirana elektronska učionica.

U prostorijama Vlade Hercegovačko-Neretvanskog kantona, održana je press konferencija na kojoj je predstavljen nastavak realizacije projekta "Škola budućnosti“ podržan od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, kompanije Microsoft BiH, i kompanije Comtrade Distribution.

Prvi put na području Hercegovačko-Neretvanskog kantona bit će implementirana elektronska učionica koja će u velikoj mjeri doprinijeti podizanju stepena odgojno-obrazovnog rada i poboljšati rezultate rada učenika.

Projekat Škola budućnosti će omogućiti učenicima da se uključe u još jednu globalnu obrazovnu inicijativu pomoću koje će oni moći usvajati znanja, uz upotrebu modernih tehnologija.

Projekat elektronske učionice podrazumijeva opremanje učionice tabletima te uvođenje internet konekcije, kako bi se nesmetano koristile aplikacije i servisi u “oblaku”, kao što je Office 365.

Nastavnici koji će biti ukljućeni u projekat dobivaju mogućnost da iskoriste sve prednosti koje im pruža informatizacija za učinkovitije poticanje svakog učenika, adaptaciji djeteta u obrazovni sistem i kao sam ishod, postizanja kvalitetnijih i boljih rezultata učenja.

Microsoft BiH uz kompaniju Comtrade Distribution, projekat Škola budućnosti pokrenuli su prije dvije godine u osnovnim školama Kantona Sarajevo, a od početka ove godine je realizovan i u školama Zeničko-Dobojskog kantona.

Press konferenciji su prisustvovali Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Rašid Hadžović, direktor Microsoft BiH Omar Krivošija, kao i direktor kompanije COMTRADE distribution Adnan Subašić.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Rašid Hadžović ovom prilikom je izjavio:

“Prije svega, želimo zahvaliti korporaciji Microsoft i kompaniji Comtrade Distribution d.o.o. na ovoj donaciji i naglasiti kako nas raduje činjenica da smo uključeni u jedan prosperitetan projekat, kao što je „Škola budućnosti“. Unaprijed se radujemo što će učenici škola s područja HNK biti uključeni u globalnu obrazovnu inicijativu modernizacije procesa usvajanja znanja, što će im pružiti kvalitetnu podlogu za dalje obrazovanje. Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da, u skoroj budućnosti, uključimo još škola s područja našeg Kantona u ovaj projekat. ”

Omar Krivošija, direktor Microsoft BiH izjavio je: "Microsoft BiH se kroz različite projekte vodi globalnom misijom korporacije Microsoft, a to je “Osnažiti svaku osobu i organizaciju na planeti kako bi postigli više”. Kroz projekat “Škola budućnosti” želimo djeci pružiti priliku da kroz sistem obrazovanja, već od ranih početaka, nauče razvijati i podsticati istraživački duh, da prepoznaju prednosti timskog rada i razviju prezentacijske vještine, a sve uz upotrebu tehnologije. Također, cilj nam je da ovaj projekat implementiramo i u ostale gradove širom BiH u saradnji sa partnerskim kompanijama."

"Ponosni smo na partnerski odnos sa kompanijom Microsoft i projekat "škola budućosti" na kojem zajedno saradjujemo već nekoliko godina. Naš cilj je da putem tehnologije najmlađjima omogućimo kvalitetnu podlogu za obrazovanje, učinimo časove lako razumljivim, zanimljivim i interaktivnim, a nastavnicima putem tehnologije olakšamo odredjene procese, i damo im prostora za kvalitetniji rad,"  izjavio je Adnan Subašič, direktor Comtrade Distribution d.o.o.

"Škola budućnosti" podrazumijeva primjenu jednog sasvim novog koncepta podučavanja i učenja za učenike osnovnih škola, pod nazivom Samoorganizovano okruženje za učenje (SOLE - Self Organised Learning Environment). Primjena SOLE koncepta podrazumijeva i opremanje učionica tabletima, te uvođenje Interneta u učionice, kako bi se nesmetano koristile aplikacije I servisi u oblaku, kao što je Office 365. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti