Forum o tržištu električne energije u BiH prilika za komercijalne potrošače

23.11.2016. 12:29 / Izvor: Akta.ba
Forum o tržištu električne energije u BiH prilika za komercijalne potrošače
OTVORI GALERIJU

Na Forumu je čestovalo preko 150 predstavnika firmi koji su izrazili želju da se upoznaju sa mogućnostima otvorenog tržišta.

Ured britanskog ministarstva za međunarodnu trgovinu u BiH zajedno sa grupacijom Alfa Energy organizovali su danas forum pod nazivom "Tržište električne energije u Bosni i Hercegovini: Prilike i izazovi za komercijalne potrošače" u Hotelu Holiday u Sarajevu.

Forum je na jednom mjestu okupi potrošače i dobavljače kako bi mogli detaljno razgovarati o zakonskim okvirima ali i svemu onome što se dešavalo u protekle dvije godine kada je došlo do liberalizacije tržišta i na koji način bi mogli i trebali iskoristiti sve ono što im se trenutno nudi na tržištu.

Prvi panel foruma Tržište el. energije Zakonski okviri otvorili su Edward Ferguson, britanski ambasador u BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

"Na današnjem Forumu razgovarat ćemo o mogućnostima i izazovima koje nosi električna energija. Znamo da je tržište električne energije liberalizirano prije dvije godine, ali kao i svugdje u svijetu, tako i u BiH ovo je mali korak kao daljem rješavanju postojećih problema. Isti slučaj je bio i u UK 80-tih i 90-tih godina prošlog vijeka ali u BiH tek sada imamo prve kompanije koje uviđaju prednosti prisustva konkurentnosti i postizanja smanjenja cijena. Jasno je da je električna energija jedan od većih troškova koje imaju kompanije, danas je prilika gdje će predstavnici potrošača i proizvođača moći da iskažu i predstave mogućnosti kako bi se ti troškovi sveli na minimum i kako bi se našla najprihvatljivija cijena", rekao je Ferguson.

Mirko Šarović, kao jedan od učesnika Foruma rekao je da je BiH u posljednje dvije godine učinila značajan pomak kada su u pitanju regulatorni okvir za električnu energiju.

"Bez obzira na sve učinjene pomake, moram priznati da i dalje zbog složenog sistema i sporosti donošenja određenih odluka kasnimo za svojim susjedima, što nas odmah čini neravnopravnim partnerom na električnom tržištu. Mi smo na ovom reformskom putu tek na početku, pred nama je jedan dug put kojim trebamo ići i koji će svakako biti od koristi energetskom sektoru u BiH ali i potrošačima, jer se očekuje da će uspostavom veleprodajnog i maloprodajnog tržišta najveću korist imati potrošači", rekao je Šarović.

Neke od najvećih prepreka koje nam stoje na putu su zakonske prirode.

"Zbog sankcija koje smo imali od energetske zajednice kasnili smo sa preuzimanjem evropskih direktiva u ovoj oblasti a obavezali smo se da ćemo te direktive pruzimati i transponovati u zakonodavstvo BiH. Sankcije koje su skinute nedavno pružaju nam mogućnost da ravnopravno učestvujemo na tržištu. Jedna od obaveza je i donošenje Zakona o operatoru, prenosu i tržištu el. energije koje će u potpunosti da preuzme sve evropske standarde i direktive iz oblasti tržišta električne energije. Naša obaveza je da se ovaj zakon usvoji do marta 2017 godine. Zakon je spreman ali njegovo usvajanje kasni jer u njega treba da budu unešene odredbe koje se tiču gasa kao posebnog energenta. Ovim potezom smo htjeli da uspostavimo minimum funkcija na nivou države", rekao je Šarović.

Prvi dio foruma je pokrio zakonski okvir tržišta električne energije, dok je druga polovina bila posvećena potrošačima u vidu kaku se može kupiti električna energija na tržištu Bosne i Hercegovine.

Damir Ahmović, CEO Alfa Energy Group rekao je kako je otvaranje tržišta novina u BiH, mnoge kompanije se još nisu odlučile da iskoriste opcije koje nudi otvoreno tržište električnom energijom u Bosni i Hercegovini.

"U radu sa nekoliko firmi iz BiH smo prošli proces optimizacije i strateške nabavke električne energije. Shavatili smo da većini firmi nisu jasne mogućnosti  koje im se pružaju sada na otvorenom tržištu. U saradnji sa ambasadom smo se odlučili na organizaciju ovog Foruma, kako bismo pružili priliku firmama da se informišu o svim problemima sa kojima se susreću", rekao je Ahmović.

U januaru 2015. godine, otvorilo se tržište električne energije u BiH i trenutno na tržištu postoje 22 licencirana snabdjevača. Ipak, električnu energiju je za sada omoguće kupiti od njih šest, koji su preuzeli obaveze isporuke do krajnjeg potrošača.

"Liberalizacija je uspostavljena i na tržištu postoje proizvođači koji se bore za naklonost potrošača. Naša kompanija predstavlja neku vrstu katalizatora svih tih procesa. Mi ćemo nastojat ubrzati cjelokupan proces da stavimo potrošače u položaj kontrole kako se odnositi sa tim promjenama i kako se pozicionirati na tržištu", rekao je Ahmović.

Forum je bila prilika da se, kroz otvorenu diskusiju, domaće kompanije upoznaju sa svim mogućnostima kupovine električne energije na otvorenom tržištu i tako iskoriste priliku da optimiziraju potrošnju i smanje dio fiksnih troškova poslovanja. Učestovalo je preko 150 predstavnika firmi koji su bili izrazili želju da se upoznaju sa mogućnostima otvorenog tržišta.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti