FERK: Od 2017. cijene električne energije za kućanstva veće za 1,45 posto

23.11.2016. 13:56 / Izvor: Fena
FERK: Od 2017. cijene električne energije za kućanstva veće za 1,45 posto

Cijene električne energije su promijenjene na prijedlog Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) na današnjoj je sjednici odobrila povećanje cijene električne energije za potrošače Elektroprivrede HZ HB, i to za kategoriju kućanstvo u prosječnom iznosu od 1,45 posto, dok su za kategoriju ostala potrošnja cijene niže u prosjeku 3,04 posto.

"Cijene električne energije promijenjene su na prijedlog Elektroprivrede HZ HB, dok se cijene električne energije Elektroprivrede BiH neće mijenjati", izjavila je nakon sjednice Vladenka Milović v.d. predsjednica FERK-a.

Dodala je kako će se nove cijene primjenjivati od 1. siječnja 2017. godine.

Sanela Pokrajčić, v.d. član FERK-a, pojasnila je kako je do promjena cijene električne energije dolazi zbog postepenog ukidanja, odnosno smanjenja unakrsnih subvencija između kategorija potrošnje.

"To je osnovni razlog za povećanja cijena električne energije za kućanstva, odnosno smanjenja cijene električne energije za kategoriju ostala potrošnja. Moramo znati činjenicu da je BiH potpisnica sporazuma o uspostavi elektroenergetske zajednice koja obvezuje sve zemlje članice. U tom smislu, u Zakonu o električnoj energiji FBiH stoji kako cijene trebaju slijediti troškove te da se postepeno trebaju ukinuti unakrsna subvencioniranja među kategorijama kupaca", kazala je Pokrajčić.

Za primjer je navela stambeni objekt u kojem se u prizemlju nalazi frizerski salon, a na katu etažni stan.

"Cijena električne energije bi prema logici trebala biti ista i u prizemlju i na katu. Međutim, mi sad imamo da je cijena električne energije u prizemlju puno više nego cijena na katu. Nažalost, to je zaostavština od ranije i sada pravila tržišnog natjecanja kažu da se to treba ukinuti, odnosno da svatko treba platiti tržišnu cijenu električne energije", pojasnila je Pokrajčić

Dodala je kako je propisano da ne smije doći do drastičnog povećanja cijena električne energije za kućanstva.

"Elektroprivreda HZ HB je temeljem toga mogla čak predložiti i veće cijene za kućanstvo i veće smanjenje cijena za ostalu potrošnju, no nisu, te smatramo kako ovo nije drastično povećanja cijena električne energije za kućanstva", kazala je Pokrajčić, navodeći da bi na mjesečnoj razini računi za struju trebali biti veći za oko 90 pfenniga, i to za kućanstvo koje prosječno troši električnu energiju.

Na upit zbog čega su cijene električne energije ostale nepromijenjene za kućanstva koji koriste usluge Elektroprivrede BiH, predstavnici FERK-a su kazali kako je to poslovna politika cijena tog poduzeća.

"Međutim, konačni je cilj tržišni način poslovanja, odnosno da električnu energiju svatko kupuje po istoj ili sličnoj cijeni. Dosad smo imali da se preko elektroprivrednih poduzeća vodila socijalna politika i zbog toga su kućanstva imala znatno niže cijene nego kategorija ostale potrošnje", pojasnila je Pokrajčić.

Na novinarski upit kada se očekuje da se cijene električne energije izjednače za sve kategorije, odnosno da se unakrsne subvencije ukinu, predstavnici FERK-a su kazali kako je to prvotno bilo planirano 2018. godine, ali da se mnoge stvari u vezi toga nisu realizirale te stoga nije poznato kada će se to konačno dogoditi.

Prema današnjoj odluci FERK-a, cijene električne energije za kupce unutar kategorije potrošnje kućanstvo, koje se snabdijevaju kod Elektroprivrede HZ HB, u prosjeku će se povećati 1,45 posto, odnosno, kupcima I. tarifne grupe povećanje iznosi 1,46 posto, a za kupce II. tarifne grupe povećanje je 1,44 posto.

Cijene električne energije za kupce unutar kategorije ostala potrošnja u prosjeku će biti niže 3,04 posto, tj. za I. tarifnu grupu cijena je niža 3,27 posto, za II. tarifnu grupu 3,33 posto, a za III. grupu cijena je niža 1,70 posto. Kupci iz IV. i V. grupe potrošnje imaju iste cijene kao i kategorija kućanstva, te će u ovim tarifnim grupama doći do povećanja cijene 1,33 posto za IV., a za V. grupu potrošnje cijena je povećana 1,55 posto.

Na današnjoj sjednici FERK-a donesena je i odluka kojom postotak obveznog udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije, koji su obvezni preuzeti svi opskrbljivači koji opskrbljuju krajnje kupce u Federaciji BiH i kvalificirani kupci koji uvoze električnu energiju za vlastite potrebe, za 2017. godinu iznosi 3,64 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti