Bh. mljekarima izostala pomoć Njemačke

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bh. mljekarima izostala pomoć Njemačke

Kad se u julu ove godine pred Bosnom i Hercegovinom našao adaptiran SSP mnogo se negodovalo iz Republike Srpske.

30.11.2016. 08:30 / Izvor: N1

Kad se u julu ove godine pred Bosnom i Hercegovinom našao adaptiran SSP mnogo se negodovalo iz Republike Srpske.

Nakon sastanka Milorada Dodika sa njemačkim ministraom poljoprivrede Kristijanom Šmitom koji je obećao nadokanaditi štetu poljoprivrednicima stav se promijenio. Pet mjeseci poslije prvi su zakukali mljekari.

Ovo je porodična farma, stara preko 40 godina. Tu je 130 grla, od čega se 50 koristi za mužu i dnevno se proizvede preko 1500 litara mlijeka.

Vlasnik je prije nekoliko godina podigao kredite I uložio u farmu. Cilj je bio ispuniti sve standarde da bi mlijeko mogao plasirati na evropsko tržište.

Danas, kaže, nije konkurentan ni na domaćem.

"Konkurencija na tržištu je ono što dominira. Količine koje su uvezene iz EU su napravile to što su napravile došlo je do smanjenja cijena", rekao je Zlatko Jokić, mljekar, za N1.

Sa besacrinskim uvozom iz EU, garantovanim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, mljekari u BiH snizili su cijene mlijeka i smanjili obim proizvodnje.

Nakon parafiranja SSP-a cijena mlijeka je pala za 10 pfeninga I sada iznosi 53 pfeninga. A proizvođači su da bi manjili troškove, smanjili i obim proizvodnje za 20%.

Šteta koju su tokom ove godine pretrpjeli Bh mljekari iznosi 24 miliona KM. S obzirom da je sa njemačkim ministrom poljoprivrede, nakon potpisivanja SSP-a, nije održan nijedan sastanak obećanu pomoć ne očekuju uskoro.

"Ima farmi koje više ne mogu platiti kredite. Ne mogu platiti dobavljačima. Dobijamo tužbe I dovodimo se u situaciju propadanja. Prijeti nam to da bi sve farme mogle jednostavno propasti", kazao je Vladimir Usorac, Udruženje mljekara.

Osim što je ove godine izostala pomoć iz Njemačke. Mljekarima iz Republike Srpske ni entitetska Vlada nije isplatila podsticaje za proteklih sedam mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti