Tender za drugu fazu digitalizacije najkasnije u prvih deset dana 2017.

01.12.2016. 16:21 / Izvor: Akta.ba
Tender za drugu fazu digitalizacije najkasnije u prvih deset dana 2017.

Od naplate digitalne dividende BiH bi trebala da dobije nekih 100 miliona KM i 30 miliona za kontrolu našeg neba.

U intervjuu za Radio Bosne i Hercegovine, ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, Ismir Jusko, je govoreći o drugoj fazi digitalizacije kazao da je jučer imao sastanak na kojem se govorilo o tom pitanju.

''Do kraja ove godine, eventualno u prvih deset dana januara 2017. tender će biti raspisan. Nama je cilj da okvirno do 31.januara 2018. zauvijek ugasimo analogni signal. Ministarstvo će sa svoje strane dati sve da se ispoštuju ti rokovi. Sami znate da Ministarstvo nije jedino od koga ovise ovi procesi. Da jesmo, vjerujte da bi to bilo puno prije završeno, ali evo trudit ćemo se da na osnovu jednog timskog rada i sveopšteg interesa provedemo proces digitalizacije'', naveo je on. 

Dodaje da bi od naplate digitalne dividende trebali da dobijemo nekih 100 miliona KM i 30 miliona, otprilike, za kontrolu našeg neba.

''Znači samo sa te dvije stavke Bosna i Hercegovina bi trebalo, na godišnjem nivou, da dobije 130 miliona konvertibilnih maraka, koje će iskoristiti kako za Javne servise, tako i za transportnu infrastrukturu. Zašto da mi novac koji nama pripada bacamo po strani'', navodi Jusko. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti