Određen jednomjesečni pritvor Damiru Hadžiću

03.12.2016. 10:17 / Izvor: N1
Određen jednomjesečni pritvor Damiru Hadžiću

Hadžić je uhapšen u akciji Blok i osumnjičen je za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Damiru Hadžiću, bivšem načelniku Općine Novi Grad i bivšem ministru komunikacija i saobraćaja BiH, potvrdila je glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić za N1.

Hadžić je uhapšen u akciji Blok i osumnjičen je za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Senad Osmić, postupajući tužilac naveo je juče na ročištu da je osumnjičeni Hadžić, zajedno sa Esedom Radeljašom, dogovarao cijene zemljišta po kojima će Radeljašu biti isplaćena naknada, nakon što mu je to zemljište oduzeto.

Cijena naknade iznosila je 550 KM po kvadratnom metru, a ukupan iznos isplaćen Radeljašu iznosio je 1.03 miliona KM. Tužilaštvo navodi da su Hadžić i Radeljaš dogovorili da i vještak prilikom određivanja bude Kasim Zulum.

Tužilaštvo navodi da cijena zemljišta nije određena u skladu sa Odlukom Općinskog vijeća, nego prema instrukcijama.

Radeljaš je u to vrijeme obavljao funkciju općinskog vijećnika. Tužilaštvo za Hadžića traži jednomjesečni pritvor, a kao razlog navodi mogući uticaj na svjedoke, skrivanje ili eventualno falsifikovanje dokaza.

Davor Martinović, Hadžićev advokat tvrdi da njegov klijent nije imao nikakvog utjecaja na donošenje odluka, te da su to radile nadležne općinske službe.

Tokom elaboracije navoda, Hadžić je kazao da bi njegovo zadržavanje u pritvoru moglo ugroziti njegov radni status, i ugroziti egzistenciju porodice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti