TE Stanari uručena trajna upotrebna dozvola

05.12.2016. 14:16 / Izvor: Fena
TE Stanari uručena trajna upotrebna dozvola

Od Ministarstva su tražili da im propišemo strože granične vrijednosti za određene emisije, zbog prodaje električne energije na zahtjevna tržišta EU, pojasnila je Golićeva.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je danas u Stanarima predsjedniku "EFT grupe" Vuku Hamoviću trajnu upotrebnu dozvolu za rad Termoelektrane "Stanari" instalisane snage 300 megavata, sa objektima koji čine tehničku i funkcionalnu cjelinu.

Golićeva je izjavila novinarima da joj je posebno zadovoljstvo što je danas uručila dozvolu da početak trajnog rada Termoelektrane "Stanari", za čiju je izgradnju korištena visoka tehnologija, koja je već prisutna u zemljama okruženja.

"Kao društveno odgovorna kompanija, od Ministarstva su tražili da im propišemo strože granične vrijednosti za određene emisije, zbog prodaje električne energije na zahtjevna tržišta EU", pojasnila je Golićeva.

Prema njenim riječima, Komisija za tehnički pregled, koju je prema ovlašćenju Ministarstva, formirala Javna ustanova Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, konstatovala je da su svi radovi na ovoj tehnološkoj cjelini izvedeni u skladu sa izdatim dozvolama, projektnom i tehničkom dokumentacijom, uz vrlo visok kvalitet izvedenih radova i ugrađene opreme koja posjeduje sve zakonom propisane ateste, što je tokom probnog rada i potvrđeno.

Golićeva je naglasila da je ova kompanija u budžete Republike Srpske i opštine Stanari za deset mjeseci uplatila 11 miliona KM, a trenutno zapošljavaju više od 750 radnika sa tendencijom povećanja do 900 radnika.

Tehnički direktor Termoelektrane "Stanari" Savo Mirković pojasnio je da je upotrebna dozvola veoma važna za ovakve objekte, jer potvrđuje da su radovi u potpunosti i kvalitetno završeni, što i dokazuje dosadašnji rad Termoelektrane.

"Do sada smo proizveli milijardu i 400 miliona kilovat sati električne energije, potrošili oko milion i 600 hiljada tona uglja, a za sljedeću godinu planiramo proizvesti više od dvije milijarde kilovat sati. Sve dosadašnje probe i testovi su se pokazali uspješnim", naglasio je Mirković. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti