Osigurana sredstva za sedam solarnih štala u HBŽ-u

09.12.2016. 08:59 / Izvor: Akta.ba
Osigurana sredstva za sedam solarnih štala u HBŽ-u

Cilj ovakvih projekata je iskoristiti prirodne pretpostavke za korištenje sunčane energije kod štalskih objekata koji nemaju osiguran priključak električne energije.

Ugovora o sufinanciranju projekta instaliranja solarnih panela na štalskim objektima na području Hercegbosanske županije potpisali su jučer ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Ivica Brešić i predsjednik Udruge proizvođača i prerađivača autohtonih ovčjih sireva i mesa "Pramenka" Vinko Batinić.

Ovim se ugovorom sufinancira projekt instaliranja solarnih panela za sedam štalskih objekata za smještaj ovaca, koza i goveda koji nemaju osiguran priključak električne energije smještenih na području Hercegbosanske županije.

Ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi 38.502,01 KM, dok se Ministarstvo obvezuje sufinancirati 80% ili 30.800 KM od ukupne vrijednosti projekta. Korisnik će osigurati  preostali iznos.

Cilj ovakvih projekata je iskoristiti prirodne pretpostavke za korištenje sunčane energije kod štalskih objekata koji nemaju osiguran priključak električne energije, te na taj način ostvariti dobre pretpostavke za održivi razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Hercegbosanske županije, navode iz Vlada HBŽ-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti