Vrtoglava primanja: Banjalučanin za mjesec dana zaradio 79.000 KM

12.12.2016. 08:24 / Izvor: EuroBlic
Vrtoglava primanja: Banjalučanin za mjesec dana zaradio 79.000 KM

Banjalučanin koji je zaposlen u bankarskom sektoru u septembru ove godine zaradio je nevjerovatnih 79.000 KM.

Banjalučanin koji je zaposlen u bankarskom sektoru u septembru ove godine zaradio je nevjerovatnih 79.000 KM.

Prema podacima Poreske uprave RS, riječ je o najvećem primanju po osnovu radnog odnosa u Srpskoj koje, prevedeno na jezik razumljiv običnim smrtnicima, iznosi čak 95 prosječnih plata, odnosno, 230 prosječnih penzija u Srpskoj, prenosi “EuroBlic”.

Preciznije, pomenuti srećnik je za samo jedan mjesec u džep stavio  koliko radnik sa prosjekom od 837 KM zaradi za skoro osam godina. Iznos njegove plate bezmalo je izjednačen i sa svotom koju penzioner sa 340 KM, koliko iznosi prosječna penzija u RS, uspije da dobije za skoro dvije decenije, pod pretpostavkom da, nakon penzionisanja, toliko poživi.

Za povjerovati ili ne, mjesečna zarada ovog finansijskog eksperta veća je čak i od prosječne godišnje bruto plate jednog Šveđanina, koja iznosi oko 64.000 KM.

U Savezu sindikata RS kažu da pomenuti iznos nedvosmisleno potvrđuje da u Srpskoj vlada socijalna nejednakost i nepravičnost.

"Pitam se, ko je vrijedan toliko, da za mjesec dana zaradi tolike pare. S druge strane, u finansijskom sektoru mnogo ljudi radi za platu koja ne doseže vrijednost potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu. Smatram da svaki radnik u Srpskoj treba da zarađuje toliko, da može pristojno da živi. Činjenica je da nam u ovoj oblasti trebaju ozbiljne reforme", kaže predsednica ovog saveza Ranka Mišić.

Dodaje da je van pameti da poslodavci sindikalcima skaču za oči zbog prijedloga da najniža plata sa 370 bude povećana na 417 KM, dok, s druge strane, pojedinci u privatnom sektoru na ugovorenim platama za samo jedan mjesec zarade desetine hiljada KM.

U top deset najplaćenijih u Srpskoj još je šest osoba iz sektora finansijskog poslovanja, među kojima je troje sa najvećim platama u septembru zaradilo 75.750, 68.567 i 34.054 KM, i svi su iz Banjaluke. Jedan Prnjavorčanin zaposlen u prerađivačkoj industriji zaradio je 15.073, dok su dvojica Banjalučana obavljajući za poslove u vezi sa nekretninama i iznajmljivanjem za mjesec dana plaćeni 17.935, odnosno 10.847 KM.

Iznosima najvećih plata u Srpskoj posebno su šokirani penzioneri, koji naglašavaju da su one posljedica liberalnog kapitalizma koji ruši sve pred sobom.

"Zaista je za nepovjerovati da jedan čovjek za mjesec dana zaradi skoro 80.000 KM, dok je čak 30 odsto penzionera u ekstremnom siromaštvu, gdje mnogi preživljavaju na obrocima iz javnih kuhinja ili hrane koju nađu u kontejnerima. To može samo kod nas",  kaže član banjalučkog Udruženja penzionera Nenad Ratković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti