Novi ekonomski rast nužan za finansijsku konsolidaciju

16.12.2016. 07:51 / Izvor: Fena
Novi ekonomski rast nužan za finansijsku konsolidaciju

Novi ekonomski rast nužan je za finansijsku konsolidaciju i umjesto uvoza i potrošnje treba se temeljiti na investicijama i izvozu.

Novi ekonomski rast nužan je za finansijsku konsolidaciju i umjesto uvoza i potrošnje treba se temeljiti na investicijama i izvozu – istaknuto je danas na  panelu Međunarodnog ekonomskog foruma korporativno upravljanje 'Poslovati u BiH' koji se u organizaciji konsultantske kuće Revicon održava u Dubrovniku.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci Dragan Mikerević kazao je da poslovanje privrede opterećuje izražena nelikvidnost. Dodao je da neke procjene pokazuju da u Federaciji BiH nedostaje oko 5,8 milijardi KM sredstava u privredi kako bi mogla biti funkcionalnija, dok u RS-u  nedostaje 2,6 milijardi KM.

"Ono što karakteriše poslovanje privrede u BiH jeste slaba kreditna aktivnost banaka, a što znači da izbjegavaju rizik ulaganja", kazao je Mikerević koji je na forumu govorio o finansijskim rezultatima privrede u BiH u prošloj godini. 

Napomenuo je da se cijela agregatska potrošnja mora finansirati iz raspoloživog dohotka, jer kada nema dovoljno dohotka da se pokriju rashodi onda se poseže za zaduživanjem.

Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj, podsjetio je da Vijeće objavljuje Bijelu knjigu u kojoj su date preporuke za poboljšanje poslovnog ambijanta i dodao da nivo implementacije njenog prethodnog izdanja nije bio na zavidnom nivou.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić kazao je da je potrebno intenzivirati provođenje mjera iz Reformske agende, posebno onih koji se tiču rasterećenja privrede.

Safudin Čengić, direktor kompanije Centrotrans Eurolines Sarajevo, ocijenio je da nije mnogo napravljeno da bi se promijenio poslovni ambijent u BiH, jer je previše pažnje usmjereno na politička pitanja umjesto da se vodi računa o onome od čega živimo.

"Smatram da se moglo više uraditi da bi se otklonile barijere koja stoje na putu za uspješnije poslovanje, ali smo i u ovakvom ambijentu postigli dobre rezultate. Ono što me zabrinjava jeste sporost u domaćim i stranim investicijama bez kojih nema ni novog zapošljavanja, a posebno mladih", dodao je Čengić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti