Budućnost RS-a u korištenju biomase

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Budućnost RS-a u korištenju biomase

Prezentacija projekta "Biomasom do energetski nezavisnih, efikasnih i ekonomičnih sistema grijanja u Srpskoj".

17.12.2016. 08:44 / Izvor: Akta.ba

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić istakao je danas u Banjaluci na prezentaciji projekta "Biomasom do energetski nezavisnih, efikasnih i ekonomičnih sistema grijanja u Srpskoj" da je budućnost Srpske u korištenju biomase kao osnovnog energenta kojeg će koristiti toplane.

"Cilj Republike Srpske i resornog ministarstva da na ovom skupu podstakne razvijanje jednog nezavisnog sistema grijanja koji će biti efikasan i ekonomičan“, rekao je ministar Đokić.

On je naglasio da su postojeći sistemi grijanja u Srpskoj uglavnom zavisni od energenata mazuta i uglja, čijim sagorijevanjem se u vazduh oslobađaju čestice koje zagađuju okolinu, dok se korištenjem biomase kao energenta u skladu sa međunarodnom politikom štiti prirodna okolina.

"Pokazali smo koje su prednosti i uštede u tom pravcu moguće na primjerima toplana u Gradišci i Prijedoru, kao i određene efekte koji su ostvareni u Banjaluci, gdje su neke rejonske toplane prešle na korištenje biomase", istakao je Đokić podsjećajući na primjer Toplane Gradiška i Toplane Prijedor.

Ministar je rekao da je ova prezentacija prvi ozbiljan korak, kako bi u narednim godinama u Republici Srpskoj, kao što je to slučaj u nekim drugim državama, bilo moguće preći na korištenje biomase u toplifikaciji gradova umjesto korištenja mazuta i uglja.

"Prelazak na biomasu podrazumijeva rekonstrukciju postojećih sistema grijanja uz određene tehnološke promjene", naveo je ministar Đokić.

Ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić u svome obraćanju podsjetila je da je Toplana Prijedor uspješno prešla na korišćenje biomase.

"Toplana Prijedor je, prije prelaska na korištenje biomase imale velike troškove koji su iznosili čak šest miliona KM. U decembru 2015. godine puštena je u rad Toplana na biomasu koja sada zagrijava grad 24 sata i što je najvažnije, ne stvara ogromne troškove i gubitke", rekla je ministrica Rešić, podsjećajući da je jedan ovakav projekat veoma važan za jednu lokalnu zajednicu jer donosi brojne olakšice te da Vlada Republike Srpske podržava njihov razvoj.

Ministrica je istakla da je, jako važno, razvijanje svijesti kod lokalnih samouprava da je potrebno ići u susret novim izvorima energije koji će se, kako je istakla pokazati efikasnijim i ekonomičnijim u odnosu na one koji su se koristili prethodnih godina.

Predsjednik Međunarodnog foruma o čistim tehnologijama u Srbiji Tihomir Simić rekao je da je u poboljšanju kvaliteta života i povećanja energetske bezbjednosti važno početi sa korištenjem biomase.

Simić je podsjetio da je firma "IEE GROUP inteligentna energija" dobila visoko priznanje za najuspješniji projekat u ovoj godini za projekat Toplane u Gradišci, koji joj je dodijelila međunarodna komisija sa više od 20 eksperata iz Evrope.

"Ovo što je urađeno u Toplani Gradiška predstavlja ogledni model kako bi trebalo raditi jer efekti finansijskog poslovanja takvih toplana nakon tri godine eksploatacije, sa velikim uštedama, garantuju otplatu ulaznih ulaganja", istakao je Simić.

On je rekao da bi u Srbiji, ako bi svih 67 gradova koji trenutno koriste fosilno gorivo za grijanje prešlo na biomasu, to dovelo do uštede u iznosu od pola milijarde evra.

Predsjednik uprave "IEE grupe" Borko Torbica rekao je da je energetska bezbjednost danas najvažniji aspekt svake državne i lokalne zajednice.

On je dodao da Republika Srpska ima veliki godišnji spoljnotrgovinski deficit za nabavku fosilnih goriva mazuta i nafte, dok u Srbiji spoljnotrgovinski deficit za ove namjene iznosi 470 miliona evra.

"Ukoliko bi sve Toplane u Srbiji ili Republici Srpskoj prešle na biomasu, na taj način bi došlo do podsticaja domaće potrošnje jer bi toplane tada za nabavku biomase plasirale novac u lokalne zajednice, a bilo bi zaposleno i nekoliko hiljada ljudi", istakao je Torbica.

"Toplanu u Gradišci u protekle tri godine posjetilo je više od 60 delegacija gradova iz Srbije, Hrvatske i Federacije BiH, koje žele ovakav pozitivan primjer prakse da prenesu u svoju zajednicu", rekao je direktor preduzeća "IEE Banjaluka" Dragiša Zečević Zečević podsjećajući da ova kompanija trenutno radi na više od 15 projekata toplifikacije gradova korištenjem biomase, slame i drugih energenata.

Današnjoj prezentaciji projekta „Biomasom do energetski nezavisnih, efikasnih i ekonomičnih sistema grijanja u Srpskoj" prisustvovali su i predstavnici: Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstvo finanisja, lokalnih zajednica, JP „Šume Srpske“, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, Komisije za koncesije Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke RS, kao i predstavnici bankarskog sektora.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti