Usvojena Informacija o proizvodnji slane vode

27.12.2016. 08:44 / Izvor: Akta.ba
Usvojena Informacija o proizvodnji slane vode

Ostvarene količine tj. ukupne količine slane vode za 2016. godinu su zadovoljile potrebe kupaca sa 99,07 posto.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Informaciju o proizvodnji slane vode kao osnove za razvoj hemijske industrije Tuzlanskog kantona.

Rudnik je u 2015. godini imao dovoljne količine slane vode da zadovolji kako planirane, tako i naknadno iskazane veće količine za slanom vodom, te je posmatrano po kupcima u odnosu na plan Sisecam Soda Lukavac d.o.o. Lukavac u periodu I-V mjeseca bila na nivou planiranih količina, dok je u periodu VI-XII mjeseca ostvarena realizacija iznad planirane.

Kada je u pitanju Solana d.d. Tuzla zabilježena su značajnija negativna odstupanja u odnosu na plan, dok je JKP Pannonica d.o.o. Tuzla je imala zančajnija pozitivna odstupanja u odnosu na planirane količine.

Ostvarene količine tj. ukupne količine slane vode za 2016. godinu su zadovoljile potrebe kupaca sa 99,07%, a tačne količine će se u konačnosti znati i prezentovati po završetku 2016. godine. Kada su u pitanju strateški planovi za naredni srednjoročni i dugoročni period su obezbjeđenje neophodnih količina slane vode spram iskazanih potreba kupaca, investiciona ulaganja neophodna za obezbjeđenje slane vode, te nastavak aktivnosti u vezi sa provođenjem monitoringa stijenskog masiva na tuzlanskom ležištu kamene soli.

Da bi se realizovao strateški cilj obezbjeđenja neophodnih količina slane vode spram iskazanih potreba kupaca u narednom periodu, treba izvršiti neophodna investiciona ulaganja na izgradnji novih istražno-eksploatacionih bušotina i neophodnim rekonstrukcijama na sistemu za transport slane i tehnološke vode koji i dalje predstavlja usko grlo u plasmanu slanice, navodi se u Informaciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti