BiH dobiva prvi Centar za bioremedijaciju zemljišta kontaminiranog naftom

03.01.2017. 11:40 / Izvor: Akta.ba
BiH dobiva prvi Centar za bioremedijaciju zemljišta kontaminiranog naftom

Dekontaminacija zemljišta zagađenog naftom je prvi vid zaštite podzemnih voda koje će biti jedan u najvažnijih prirodnih resursa u budućnosti.

Kompanija KEMIS-BH planira izgradnju centra za bioremedijaciju zemljišta kontaminiranog naftom i naftnim derivatima, koji će biti prvi takve vrste u BiH, a može se reći i u užej regiji jer takav centar nemaju ni Srbija ni Crna Gora. Sa ovim projektom nedavno su prošli i na pozivu Fonda za zaštitu okoliša FBiH, koji im je za njegovu realizaciju odobrio sredstva od 50.000 KM. 

Prema riječima Maida Hadžimujića, direktora ove kompanije, ideja za uspostavu ovakvog Centra nastala je 2014. godine u suradnji kompanija KEMIS-BH i češke kompanije Dekonta. Od tada je rađeno na prikupljanju dokumentacije potrebne za građenje i funkcioniranje Centra.

Trenutno traje postupak dobivanja građevinske dozvole. Očekuju da bi izgradnja Centra trebala početi u proljeće 2017. godine, i nadaju se, ako sve bude išlo po planu, da bi u drugoj polovini 2017. godine mogli početi sa radom.

Prema riječima Hadžimujića uspostavom funkcionalnog Centra za bioremedijaciju stvoriti će se uvjeti za dekontaminaciju zemljišta, u skladu sa europskim standardima, što će osigurati mogućnost negovog ponovnog korištenja u različite svrhe.

''Projekat će dovesti do rasterećenja okoliša i smanjenja uticaja na okoliš, unapređenju stanja i razvoju sustava upravljanja otpadom u BiH, te doprinjeti razvoju novih tehnologija i kreiranju novih radnih mjesta. Pored ovog to je i prvi vid zaštite podzemnih voda, a poznato nam je da će voda biti jedan u najvažnijih prirodnih resursa u budućnosti'', navodi on za Akta.ba.

Princip bioremedijacije zasnovan je, kako saznajemo, na primjeni bakterija koje su prisutne u zemljištu, te stvaranju uvjeta za njihov brži rast i razvoj. Bakterije koriste kao hranu zagađenje prisutno u kontaminiranoj zemlji. Nakon što hrane ponestane, tj. dođe do smanjenja koncentracije, bakterije uginu i bivaju razgrađene.

Navodi da sve zemlje Europe provode (bio)remedijaciju zemljišta prilikom rušenja i novog građenja, privatizacije industrija, te prilikom poznatog uzroka kontaminacije.

O tome koja su to zemljišta u BiH na kojem je potrebno raditi bioremedijaciju kaže da u Bosni i Hercegovini do sada nije urađena niti jedna ozbiljna procjena rizika od kontaminiranog zemljišta, niti (bio)remedijacija. "Procesom bioremedijacije može se tretirati zemlja kontaminirana organskim polutantima (hlorirani alifatski ugljikovodici, BTEX, PAH, ulja, fenoli, i sl. ), koji su prisutni npr. u zemlji pored benzinskih stanica, pored puteva, želježničkih pruga, u slučajevima izlivanja nafte, mulju, podzemnim vodama, građevinskom otpadu, pri rekonstrukcijama ili izgradnji puteva, željezničkih trasa i sl.'', ističe on.

Dodaje također da su katastrofalne poplave koje su se dogodile 2014. godine donijele dodatne kontaminacije okolnih poplavljenih područja, što svakako predstavlja opterećenje na okoliš koje se na ovakav način može znatno ili čak potpuno smanjiti.

ZAŠTO JE BIOREMEDIJACIJA BITNA ZA ŽIVOTNU SREDINU?

U Bosni i Hercegovini ne postoji puno načina adekvatnog tretmana kontaminiranih materijala i većina njih se ili ne tretira ili deponuje na nepoznatim lokacijama, dok se manji dio izvozi na tretman. Bioremedijacija omogućava prečišćavanje materijala i njegovo ponovno korištenje (za nasipe, pokrivke na deponijama, kao građevinski materijal), te unapređenje stanja okoliša lokacije sa koje je zemlja preuzeta. Dodatno, sama metoda ima dopunski pozivitan učinak na okoliš, jer ne kreira nove i dodatne emisije u zrak, vodu i/ili tlo, objašnjava nam direktor kompanije KEMIS-BH koja se bavi se skupljanjem, skladištenjem i zbrinjavanjem opasnog otpada u industriji, životnoj okolini i domaćinstvima, specijalnim čišćenjima u industriji,obradom medicinskog otpada, proizvodnjom, inženjeringom i konzaltingom.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti