Firma Ibis smislila inovativno eko-rješenje za prečišćavanje voda

09.01.2017. 11:30 / Izvor: Avaz.ba
Firma Ibis smislila inovativno eko-rješenje za prečišćavanje voda

Tehničko inovativno rješenje koji je projektiran u firmi "Ibis", omogućava gradnju i eksploataciju prečistača otpadnih voda po daleko nižoj cijeni.

Kompanija "Ibis" iz Zavidovića sa sestrinskom kompanijom "Ibis-Gea" uspjela je protekle godine napraviti veliki iskorak u području ekološkog inžinjerstva i pružanja ekoloških usluga. Specifičnost se temelji na raznolikoj upotrebi preparata izrađenog od smeđe morske alge. Pored ostalog, firma "Natural Food" je na svojim i na plantažania malina i drugog jagodičastog voća kooperanata uspješno primjenjivala preparat BIOCOMPLEX 900. Za ovu godinu očekuje se upotreba preparata na planatažama vinove loze HEPOK u Mostaru, kao i širom regije.

Bosna i Hercegovina je, po pitanju tretmana otpadnih voda, na začelju u regiji. Tehničko inovativno rješenje anaerobni biološki prečistač otpadnih voda, koji je projektiran u firmi "Ibis", omogućava gradnju i eksploataciju po daleko nižoj cijeni. "Općina Srebrenik prva je prepoznala pogodnosti. Ovog proljeća počinje gradnja prečistača za naselje od 1.000 stanovnika. Prvobitna namjera gradnje jednog sada je proširena na još dva prečistača, koje sufinansira Fond za zaštitu okoliša", kaže Samir Isić iz "Ibisa".

Pored BiH, prečistače znatno većih kapaciteta planiraju graditi u Apatinu u Srbiji te u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji...

U planu je priprema da se na teritoriji općine Zavidovići izgradi objekt, u kojem bi se u budućnosti proizvodili manji uređaji u dvije varijante, koji bi se isporučivali u BiH i regiji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti